Foreningen af Statsautoriserede Revisorer

Kronprinsessegade 8, 1306 København K. Telefon 33 93 91 91

Telefax nr. 33 11 09 13  e-mail: [email protected]  Internet: www.fsr.dk

 

Folketingets Skatteudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

30. januar 2009

mbl (X:\Faglig\HORSVAR\2009\L23 suppl ikrafttr res efter skat.doc)

 

Vedrørende L 23 – forslag til justering af rentefradragsbegrænsningsreglerne m.v.

FSRs Skatteudvalg har den 29. januar 2009 modtaget kopi af e-mail fra Skatteministeriet til Stefan Bjerregaard, BDO (kopi vedlagt) og har følgende kommentarer hertil:

 

E-mailen vedrører ikrafttrædelsestidspunktet på de ændringsforslag, der er fremkommet under afgivelsen af betænkning af 3. december 2008. Skatteministeriet anfører i mail’en at til trods for, at bestemmelserne først er fremkommet under udvalgets behandling, fastsættes det, at ikrafttrædelsestidspunktet skal være 8. oktober 2008. Det betyder, at selskaber, der har udloddet udbytte mellem den 8. oktober 2008 og den 3. december 2008 på grundlag af det ordinære resultat før skat (og dermed evt. for meget udbytte), kan risikere, at den skattefrie omstrukturering bliver skattepligtig. Ministeriet anfører at selskabet ”bare” kan undlade at udlodde ”fuldt udbytte” i det efterfølgende år og dermed komme under grænsen. Dette kræver, at der de efterfølgende år er tilstrækkeligt overskud, og der er næppe nogen virksomheder, som tør vælge, at udlodde udbytte der overstiger det enkelte års ”tilladte” udbytte, da omstruktureringen ellers kan blive skattepligtig.

 

Ministeriets svar vidner efter FSRs opfattelse om manglende respekt for de problemer som enkelte virksomheder kan blive bragt i. Der er klart tale om lovgivning med tilbagevirkende kraft, når et sådan ændringsforslag får ikrafttræden på et langt tidligere tidspunkt end det kan være kommet til selskabernes kundskab. Dette er yderligere i strid med god lovgivningsskik og den almindelige retsbevidsthed.

 

Det indstilles derfor at den omtalte ændring, hvor resultatet før skat ændres til resultatet efter skat, først træder i kraft den 3. december 2008 i stedet for den 8. oktober 2008.

 

                                           

 

---oo0oo---

 

Såfremt der er spørgsmål til ovenstående, står foreningen gerne til rådighed.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

John Bygholm

                                                                                      

formand for Skatteudvalget Â