Folketingets Skatteudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

                                                                              

 

 

                     

 

København, den 12. december 2008

 

 

Ændring af aktieavancebeskatningslovens § 19 bør ikke vedtages med L 23

 

InvesteringsForeningsRådet anbefaler på det kraftigste, at Folketingets Skatteudvalg opfordrer Skatteministeren til at trække den planlagte ændring af aktieavancebeskatningslovens § 19 tilbage samt at genfremsætte forslaget efter en sædvanlig høringsprocedure - med de heraf følgende tilpasninger.

 

Effekten af ændringen af § 19 for investeringsforeninger

Den påtænkte ændring har - så vidt vi har kunnet undersøge på den meget sparsomme tid, der har været til rådighed - ikke en direkte effekt på investeringsforeningsbranchens organisationsformer.

 

Derimod vil ændringen indirekte kunne have effekt på branchen, fordi visse papirer som investeringsforeningerne i dag har i deres beholdning, kan skifte karakter fra at være en almindelig aktie og til at være en § 19-investering. Et sådan statusskifte vil medføre, at helt andre udlodningsbestemmelser i ligningslovens § 16 C skal bringes i anvendelse. Samtidigt er der risiko for, at foreningerne overskrider placeringsgrænser i aktieavancebeskatningslovens § 23, stk. 3, hvilket har meget alvorlige konsekvenser for investorerne. Falder en aktieafdeling for placeringsgrænsen vil tab på beviset ikke være fradragsberettiget for investorerne. Dette er selvsagt navnlig uheldigt for investorerne i en tid med markant faldende aktiekurser.

 

Kritisabel vedtagelsesprocedure

Det skal understreges, at InvesteringsForeningsRådet ikke på forhånd er uenige i formålet med bestemmelsen. Vi mener blot, at det er forkert, at et forslag med så uoverskuelige konsekvenser som det foreliggende introduceres under udvalgsarbejdet og dermed sætter den sædvanlige høringsprocedure ud af kraft.

 

I dag er der under én uge til 3. behandlingen og brancheorganisationer og berørte selskaber har end ikke set forslaget, som det kommer til at tage sig ud i sin endelige udgave, fordi Skatteministeren ved 2. behandling af forslaget meddelte, at ordlyden skulle ændres endnu en gang.

 

Vi mener ikke, at Skatteministeren har sandsynliggjort, hvorfor dette hastværk er tvingende nødvendigt for netop denne del af lovforslag L 23.

 

 

Hvis der er spørgsmål til det anførte, står IFR naturligvis til rådighed.

 

Med venlig hilsen

 

InvesteringsForeningsRÃ¥det

 

 

Jens Jørgen Holm Møller                                                 Karen Leth Jensen