Skatteudvalget 2008-09
L 215
Offentligt
689524_0001.png
689524_0002.png
J.nr. 2009-711-0032Dato: 20. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 215 - Forslag til Lov om ændring af lov om midlertidig udskydelse afbetalingsfristerne for indeholdt A-skat og arbejdsmarkedsbidrag samtmoms.Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 5 af 19. maj 2009. Spørgsmålet erstillet efter ønske af Jesper Petersen, SF.
Kristian Jensen/ Bjørg Lilja

Spørgsmål 5:

Ministeren bedes redegøre nærmere for, hvorfor betaling af lønsumsafgiftikke er omfattet af lovforslaget og i forlængelse heraf belyse konsekvenserne for virksom-hederne.

Svar:

Hovedparten af lønsumsafgiften betales af virksomheder i den finansielle sektor. Denfinansielle sektor fik med kreditpakken i januar hjælp til at komme igennem finanskrisen.Ved afgrænsningen af hvilke beløb, der skulle omfattes af den midlertidige udskydelse afbetalingsfristerne i lov nr. 175 af 12. marts 2009 blev der lagt vægt på, at det skulle væreskatter med et stort provenumæssigt volumen, som afspejler størrelsen af den økonomiskeaktivitet i virksomheden. Det skyldes, at initiativet ikke kun kommer de virksomheder tilgode, som er direkte omfattet af loven, fordi nogle af virksomhederne, der har direkte gavnaf forslaget, ikke selv skal bruge hele deres likviditetsforøgelse, men vil sætte nogle af pen-gene i banken eller efterspørge mindre likviditet i bankerne. Det nedsætter presset på ban-kernes udlånsefterspørgsel. Hermed får bankerne bedre muligheder for at låne ud til andre,som ikke er direkte berørt af regeringens initiativ om udskydelse af betalingsfristerne. Ord-ningen tager hermed en sigte på at forbedre likviditeten i samfundet i bred forstand frem forat tilgodese alle skatteydere i nøjagtig samme omfang.Lønsumsafgiften er ikke særlig stor provenumæssigt målt i forhold til momsen og A-skatten. Af hensyn til at lave en enkel ordning, som er nem at administrerer, blev det derforvalgt ikke at medtage skatter, som kun havde et lille provenumæssigt volumen. Derfor blevblandt andet lønsumsafgiften valgt fra.Med den midlertidige udskydelse af betalingsfristerne tilgodeses virksomhederne med for-bedring af deres likviditet ud fra størrelsen af den økonomiske aktivitet i virksomheden.Virksomheder i den finansielle sektor har relativt mere glæde af udskydelsen af betalings-fristerne for indeholdt A-skat set i forhold til sektorens økonomiske aktivitet end andrevirksomheder. Det skyldes, at A-skattebetalingerne fra penge- og pensionsinstitutter vedrø-rende pensionsudbetalinger forbedrer likviditeten i den finansielle ud over hvad den øko-nomiske aktivitet i sektoren begrunder. Denne sektor er således bedre stillet for så vidt an-går A-skatten, men mindre omfattet af momsdelen, fordi momsen for denne sektor i vidtomfang er erstattet af lønsumsafgiften.Endelig vil jeg henvise til, at nærværende lovforslag har til formål at forlænge betalingsud-skydelsen særligt med henblik på at lempelig afvikling af de allerede givne betalingsudsky-delser og en udvidelse med nye skatter eller afgifter ligger derfor ikke indenfor lovforsla-gets rammer.
Side 2