Spørgsmål 1:

Vil ministeren se på muligheden for at indføre rådgivning i forbindelse med lempelsen af reglerne omkring forsøgsordningen med eftergivelse af offentlig gæld for socialt udsatte grupper, da mange af disse kan have brug for rådgivning både i forhold til deres private gæld og i forhold til at få lagt budget og få oprettet en budgetkonto, så de ikke bare stifter ny gæld?

 

Svar:

Spørgsmålet om gældsrådgivning blev stillet under behandlingen af lovforslaget L 174 (lovforslaget om lov om ændring af lov om tilskud til afvikling af studiegæld og om eftergivelse af studiegæld, Ft 2005-06).

 

Det ligger udenfor nærværende lovforslags område at foreslå denne rådgivning. Ordningens formål begrænser sig udelukkende til at give de svageste og langvarigt arbejdsløse ved gæld et incitament til at komme ud på arbejdsmarkedet.

 

Jeg er ikke blind for, at det vil virke som et ekstra incitament for skyldneren til at komme i beskæftigelse både at få eftergivet den private gæld og få et professionelt og kvalificeret overblik over den private gæld. Konkurslovens regler om gældssanering kan derefter anvendes til eftergivelse at privat gæld.

 

Det offentlige, herunder også SKAT, som er ansvarlig for gældeftergivelsesordningen, har en vejledningspligt over for borgeren. Denne er dog ikke så vidtrækkende med hensyn til gældrådgivning, som spørgsmålet forudsætter.