Skatteudvalget 2008-09
L 207 Bilag 22
Offentligt
687427_0001.png
687427_0002.png
J.nr. 2009-231-0022Dato: 18. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 207 - Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og for-skellige andre love (Forhøjelse af energiafgifterne, afgift på erhvervenesenergiforbrug, afgiftsmæssig ligestilling af central og decentral kraftvar-me, afgift på smøreolie mv. og forhøjelse af affaldsafgiften).Hermed sendes kommentar på bilag 11 vedrørende henvendelse fra NordicSugar A/S af 11. maj 2009.
Kristian Jensen/ Lene Skov Henningsen

Henvendelse:

Det fremgår af henvendelse af 11. maj 2009 fra Nordic Sugar A/S, at lovforslaget vil kostevirksomheden 10-15 mio. kr. frem til 2013, hvorefter afgifterne vil stige til 40-45 mio. kr. Kon-kurrencen på sukkermarkedet er de seneste år blevet intensiveret. Energiafgiften vil frem til2013 svare til mere end 10 pct. af virksomhedens overskud og derefter svare til over halvdelenaf virksomhedens overskud.Nordic Sugar A/S har gennem årene med succes arbejdet intensivt med at nedbringe energifor-bruget. Fremtidige betydelige investeringer i mere energibesparende teknologi vil blive umu-liggjort med de nye afgifter.Nordic Sugar A/S beskæftiger ca. 700 medarbejdere i Danmark. En afgiftsbelastning som denforeslåede vil skabe betydelige begrænsninger i virksomhedens muligheder for videre investe-ringer og give anledning til overvejelser om, hvor det på sigt vil være mest hensigtsmæssigt atplacere virksomhedens aktiviteter.

Kommentar:

Efter lovforslaget fritages en række nærmere angivne processer for afgifter i overensstemmelsemed energibeskatningsdirektivet. For virksomheders processer, som ikke omfattes af en frita-gelse, er det i lyset af den nuværende økonomiske situation besluttet at indfase afgifterne, såle-des at virksomhederne først fra 2013 skal betale de fulde afgifter. Samlet set opnår erhverveneen lempelse på i alt 2,4 mia. kr.Konkurrencesituationen for de energiintensive virksomheder skal undersøges i 2012. Når un-dersøgelsen foreligger, vil der blive taget stilling til, om der er behov for at tage specielle hen-syn til disse virksomheder.Formålet medForårspakke 2.0er dels at sikre lavere personskatter men samtidig at bidrage tilopfyldelse af de ambitiøse klima- og energimålsætninger. Merprovenuet fra forhøjelse af degrønne afgifter anvendes således til at sænke personskatterne. Lavere personskatter er såledesogså til gavn for det danske erhvervsliv.
Side 2