Skatteudvalget 2008-09
L 197
Offentligt
683999_0001.png
683999_0002.png
J.nr. 2009-711-0029Dato: 13. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 197 -

Forslag til lov om ændring af kildeskatteloven og forskellige an-dre love. (Forenkling af reglerne om opkrævning af arbejdsmarkedsbidragog konsekvensændringer som følge af Forårspakke 2.0 m.v.).
Hermed sendes svar på spørgsmål 4 af 8. maj 2009. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Jesper Petersen (SF).
Kristian Jensen/ Birgitte Christensen
L 197

Spørgsmål 4:

Hvor mange skatteydere betaler i dag arbejdsmarkedsbidrag, men på grund af personfra-draget ikke indkomstskat i øvrigt? Hvad er det samlede skatteprovenu for disse personer,og hvad er den samlede administrative udgift ved at opkræve arbejdsmarkedsbidraget, ogudfærdige og udsende årsopgørelser m.v.?

Svar:

Det skønnes, at ca. 270.000 personer betaler arbejdsmarkedsbidrag, men ikke andreindkomstskatter på grund af personfradraget. Det samlede provenu fra arbejdsmarkedsbi-draget for disse er ca. 700 mio. kr.Det kan dog ikke heraf konkluderes, at hvis der indføres et bundfradrag i den arbejdsmar-kedsbidragspligtige indkomst svarende til personfradraget, vil disse 270.000 personer kun-ne undgå at betale arbejdsmarkedsbidrag. Det skyldes, at arbejdsmarkedsbidraget kan fra-trækkes i grundlaget for de personlige indkomstskatter. Betragtes f.eks. en person med enlønindkomst på 45.000 kr., vil vedkommende betale 3.600 kr. i arbejdsmarkedsbidrag. Denpersonlige indkomst, efter at arbejdsmarkedsbidraget er fratrukket, bliver 41.400 kr., hvil-ket er mindre end personfradraget på 42.900 kr. Personen vil derfor betale arbejdsmarkeds-bidrag, men ikke bundskat, og i fravær af positiv nettokapitalindkomst heller ikke kommu-neskat eller sundhedsbidrag.Dertil kommer, at også indbetalinger til private pensionsordninger kan fratrækkes i den per-sonlige indkomst, hvilket kan bidrage til, at der er personer, der betaler arbejdsmarkedsbi-drag men ikke øvrige indkomstskatter.Hvis der indføres et bundfradrag i den arbejdsmarkedspligtige indkomst svarende til per-sonfradraget, vil 455.000 personer færre skulle betale arbejdsmarkedsbidrag. En del af dis-se, ca. 220.000 personer, vil fortsat skulle betale indkomstskat. Det er f.eks. tilfældet formodtagere af social pension, der har en beskeden arbejdsmarkedsbidragspligtig indkomstud over den sociale pension.De resterende 235.000 vil være personer, der hverken ville skulle betale arbejdsmarkedsbi-drag eller øvrige indkomstskatter.Med hensyn til den samlede administrative udgift ved at opkræve arbejdsmarkedsbidraget,og udfærdige og udsende årsopgørelser m.v. har SKAT oplyst, at man ikke umiddelbart kanudsondre personkredsen, blandt andet fordi ejendomsværdiskatten medgår sammen medindkomstskatterne i de opgjorte slutskatter, og fordi en beregnet skat på 0 kr. kan opstå påandre måder end alene ved indkomst under personfradraget, her kan f.eks. nævnes samspilved underskudsanvendelse og samspil ved lempelse vedrørende udenlandsk indkomst m.v.Endvidere oplyser SKAT, at man ikke kan opgøre de administrative udgifter for speciellepersongrupper, da f.eks. beregningssystemerne benyttes til samtlige skatteydere, hvad entenskatten beregnes til 0 kr. eller et andet beløb.
Side 2