Retsudvalget 2008-09
L 158
Offentligt
677096_0001.png
677096_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
1. maj 2009Strafferetskontoret2008-730-0799RAJ40971
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 6, som Folketingets Retsud-valg har stillet til justitsministeren den 24. marts 2009 vedrørende forslagtil lov om konfliktråd i anledning af en strafbar handling (L 158).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 6 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om konfliktråd i anledning af en strafbar handling (L 158):

”Kan ministeren angive grunde udover de i betænkningennævnte for ikke at lovgive om, at oplysninger fremkommetunder konfliktrådet ikke må anvendes i en senere straffesag?”

Svar:

Som der nærmere er redegjort for i pkt. 3.6 i lovforslagets almindeligebemærkninger, har Udvalget om konfliktråd nøje overvejet spørgsmåletom, hvorvidt der bør indføres lovregler om deltagernes mulighed for atafgive forklaring om det, der er kommet frem i konfliktrådet, under ensenere straffesag mod gerningsmanden.Justitsministeriet kan tilslutte sig udvalgets flertals synspunkter herom.Justitsministeriet er således enig med flertallet i, at det bør afgøres efteralmindelige straffeprocessuelle principper om rettens mulighed for at af-skære overflødig og/eller irrelevant bevisførelse under en straffesag, ihvilket omfang deltagerne i konfliktrådet kan afgive forklaring om det,der måtte være kommet frem under konfliktrådet. Dette vil således beropå rettens konkrete vurdering af samtlige omstændigheder i den enkeltesag, men som anført af flertallet må det antages, at retten i almindelighedvil være særdeles tilbageholdende med at tillade bevisførelse, som ikkeangår umiddelbare indtryk og observationer mv. i forbindelse med, at denstrafbare handling blev begået, men alene angår parternes efterfølgendedrøftelser under konfliktrådet.Som anført af både udvalgets flertal og mindretal må det nævnte spørgs-mål i øvrigt antages at ville opstå forholdsvis sjældent i praksis, idet be-handling af en sag i konfliktråd efter lovforslaget vil forudsætte, at ger-ningsmanden i det væsentlige har tilstået det strafbare forhold, således atder i de fleste tilfælde ikke vil være behov for nærmere bevisførelse un-der straffesagen mod gerningsmanden.
2