Retsudvalget 2008-09
L 158
Offentligt
677084_0001.png
677084_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
1. maj 2009Strafferetskontoret2008-730-0799RAJ40968
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 3, som Folketingets Retsud-valg har stillet til justitsministeren den 24. marts 2009 vedrørende forslagtil lov om konfliktråd i anledning af en strafbar handling (L 158).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 3 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om konfliktråd i anledning af en strafbar handling (L 158):

”Hvordan vil ministeren sikre et system, der indebærer, at al-le sager, der har en mulighed for at være egnede til kon-fliktråd, visiteres videre af politiet?”

Svar:

Som der nærmere er redegjort i lovforslagets bemærkninger, vil der somanbefalet af Udvalget om konfliktråd i givet fald blive etableret en ord-ning, hvor visitationen af sager til konfliktråd foregår i to led i politietsregi.Ved den indledende visitation af sagen skal den politibetjent, der behand-ler sagen, foretage en overordnet vurdering af, om sagen er umiddelbartuegnet til konfliktråd. Det kan f.eks. være tilfældet, hvis gerningsmandenikke kan erkende at have begået den strafbare handling, eller hvis der ertale om en forbrydelse uden et identificerbart offer. I det omfang, der erbehov for det, vil Rigspolitiet som central myndighed i givet fald kunneudarbejde vejledninger, retningslinjer mv. på området, herunder vedrø-rende politiets håndtering af sager, der kan være egnede til behandling ikonfliktråd.Den efterfølgende og mere finmaskede visitation foretages samlet forhele politikredsen af den lokale konfliktrådskoordinator. Her foretages enmere indgående vurdering af sagen, herunder den egentlige vurdering afsagens egnethed til behandling i konfliktråd. I denne fase af visitationenskal der bl.a. foretages en endelig vurdering af, om sagen på grund afkriminalitetens art ikke bør behandles i konfliktråd, og om gerningsman-den har erkendt i et sådant omfang, at erkendelsen efter en konkret vur-dering kan danne grundlag for et konfliktråd mellem parterne. I dennefase af visitationen tager den lokale koordinator også kontakt til parterne,der orienteres om, hvad konfliktråd indebærer, herunder hvad parternekan forvente af mødet, og hvordan det kommer til at foregå.Efter den endelige egnethedsvurdering sender den lokale koordinator sa-gen videre til en mægler med henblik på afholdelse af konfliktrådet.
2