Retsudvalget 2008-09
L 158
Offentligt
679799_0001.png
679799_0002.png
679799_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
6. maj 2009Strafferetskontoret2008-730-0799RAJ40992
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 22, som Folketingets Retsud-valg har stillet til justitsministeren den 21. april 2009 vedrørende forslagtil lov om konfliktråd i anledning af en strafbar handling (L 158).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 22 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om konfliktråd i anledning af en strafbar handling (L 158):

”Vil ministeren yde teknisk bistand til et ændringsforslag,som imødekommer mindretallet i Udvalget om konfliktråd,som foreslår, at der indføres en bestemmelse i loven og iretsplejeloven, hvorefter oplysninger, der er fremkommet iforbindelse med konfliktråd, ikke kan anvendes i retten sombevis mod tiltalte.”

Svar:

Mindretallet i Udvalget om konfliktråd finder, at der bør indføres en lov-regel om, at oplysninger, der er fremkommet i forbindelse med et kon-fliktråd, ikke kan anvendes i retten som bevis mod tiltalte.Et sådant ændringsforslag vil efter Justitsministeriets opfattelse lovtek-nisk mest hensigtsmæssigt kunne udformes således:“Forslag til lov om konfliktråd i anledning af en strafbar handlingÆndringsforslagAf…,tiltrådt af …Ny paragraf

1)

Efter § 5 indsættes som ny paragraf:

Ӥ 01.

Bevisførelse om, hvilke oplysninger der er fremkommet under etkonfliktråd, må ikke finde sted.”[Bevisførelse om oplysninger fremkommet i konfliktråd må ikke findested]”Det bemærkes, at der efter Justitsministeriets opfattelse ikke er behov fori givet fald at indsætte en sådan regel både i den foreslåede lov om kon-fliktråd i anledning af en strafbar handling og i retsplejeloven.Som der nærmere er redegjort for i pkt. 3.6 i lovforslagets almindeligebemærkninger og i besvarelsen af spørgsmål nr. 6 fra Folketingets Rets-udvalg vedrørende lovforslaget, kan Justitsministeriet ikke tilslutte sig et2
sådant ændringsforslag. Justitsministeriet er således enig med udvalgetsflertal i, at det bør afgøres efter almindelige straffeprocessuelle princip-per om rettens mulighed for at afskære overflødig og/eller irrelevant be-visførelse under en straffesag, i hvilket omfang deltagerne i konfliktrådetkan afgive forklaring om det, der måtte være kommet frem under kon-fliktrådet, og at der ikke er grundlag for at indføre lovregler herom.Ændringsforslaget indebærer, at der i intet tilfælde (heller ikke i sagerf.eks. om alvorlig personfarlig kriminalitet) vil kunne finde bevisførelsested om oplysninger fremkommet i konfliktråd. Som anført i lovforsla-gets bemærkninger måtte et sådant ændringsforslag efter Justitsministeri-ets opfattelse imidlertid i givet fald suppleres med en regel om, at rettenefter en konkret vurdering af den enkelte sag kan bestemme, at der (afandre end tiltalte) skulle afgives forklaring om de pågældende forhold.Der henvises herved f.eks. til den gældende regel i retsplejelovens § 170,stk. 2, om rettens mulighed for at bestemme, at der skal afgives forkla-ring trods reglerne om vidneudelukkelse.
3