Retsudvalget 2008-09
L 158
Offentligt
677122_0001.png
677122_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
1. maj 2009Strafferetskontoret2008-730-0799RAJ40980
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 15, som Folketingets Retsud-valg har stillet til justitsministeren den 7. april 2009 vedrørende forslagtil lov om konfliktråd i anledning af en strafbar handling (L 158).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 15 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om konfliktråd i anledning af en strafbar handling (L 158):

”Vil ministeren redegøre for, om gerningsmandens opførsel -hvad enten denne er positiv, passiv eller negativ under etkonfliktråd - indgår i rettens overvejelser og vurdering, nårstraffen fastsættes, samt hvilket udfald en gerningsmands en-ten positive, passive eller negative opførsel under et kon-fliktråd vil have for strafudmålingen?”

Svar:

Som anført i besvarelsen af spørgsmål nr. 11 fra Folketingets Retsudvalgvedrørende lovforslaget, viderefører lovforslaget den gældende retstil-stand med hensyn til, at gerningsmandens deltagelse i konfliktråd efterrettens konkrete vurdering kan indgå som en formildende omstændighedi forbindelse med straffastsættelsen i straffesagen mod gerningsmanden.Retten kan lægge vægt på de oplysninger, der fremkommer om gennem-førelsen af konfliktrådet, herunder bl.a. om eventuelle aftaler, som par-terne måtte have indgået, jf. herved redegørelsen for retspraksis underforsøgsordningen i lovforslagets almindelige bemærkninger punkt 2.1.2.Det er forudsat, at konfliktrådet skal være gennemført og således ikke erafbrudt enten på mæglerens eller en af parternes foranledning. Det er så-ledes bl.a. en forudsætning, at mægleren ikke efter lovforslagets § 3, stk.3, har afsluttet mæglingen, før den er gennemført, f.eks. fordi en af par-terne ikke følger de ”spilleregler”, der indledningsvis er blevet præsente-ret for og/eller aftalt mellem parterne, eller hvis gerningsmandens delta-gelse i konfliktrådet ikke er båret af et reelt ønske om at medvirke til enmeningsfuld dialog om den strafbare handling.Hvis konfliktrådet er blevet afbrudt, vil gerningsmandens indledende del-tagelse i konfliktrådet således ikke kunne indgå som en formildende om-stændighed ved straffastsættelsen.Hvis konfliktrådet er gennemført, beror det som nævnt på rettens konkre-te vurdering, hvilken betydning deltagelsen i konfliktråd bør have forstraffastsættelsen. Det bemærkes, at retten normalt ikke i denne situationvil få meget detaljerede oplysninger om gerningsmandens opførsel.
2