Sundhedsudvalget 2008-09
L 155
Offentligt
678729_0001.png
678729_0002.png
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Sags nr.:Sagsbeh.:Dok nr.:5. maj 20090900412SUMLPJ / Regional sundhed39448
Besvarelse af spørgsmål nr. 4 ad L 155 Forslag til lov om ændringaf sundhedsloven (etablering af hjemmel til i visse situationer athjemtransportere afdøde patienter), som Sundhedsudvalget harstillet til ministeren for sundhed og forebyggelse den 29. april2009.

Spørgsmål 4:

"Hvad er ministerens kommentarer til ændringsforslaget stillet af Dansk Folkepar-ti? Ministeren bedes herunder oplyse, hvor mange patienter der skønnes at væreomfattet af ændringsforslaget, og hvad omkostningerne ved en gennemførelseskønnes at være."

Svar:

Dansk Folkeparti har i udkast til betænkning fremsat ændringsforslag om, at re-gionsrådet skal betale for hjemtransporten af patienter, som dør under eller efteroverflytning mellem sygehuse.Det er min opfattelse - idet der ikke i ministeriet har været sager herom - at det ikketidligere har været problematiseret, at boet efter afdøde skal afholde udgifterne tilhjemtransport af afdøde patienter. I forbindelse med nogle sager, der har væretoppe i medierne i 2008, hvor patienter døde efter at være blevet overflyttet afpladsmæssige hensyn, har det imidlertid været vurderingen, at der skulle skabes enhjemmel til, at regionen kan dække hjemtransporten af afdøde i særlige tilfælde,hvor det synes urimeligt, at boet skal afholde udgiften.Det er baggrunden for, at regeringen har valgt den afgrænsning, som fremgår aflovforslaget. Regeringen ser således ikke noget behov for at udvide den patient-gruppe, som er omfattet af lovforslaget, men vil være indstillet på at støtte et æn-dringsforslag, som får effekt fremadrettet fra 2010, således at patienter, der fra 1.januar 2010 på sygehusets initiativ overflyttes af sundhedsfaglige eller pladsmæs-sige hensyn vil være omfattet.Det skønnes, at det fremsatte lovforslag vil komme til at omfatte 55 afdøde patien-ter om året og en samlet årlig udgift til hjemtransport på i alt 137.500 kr. og samle-de administrative omkostninger på 27.500 kr. årligt. Dette ville betyde en samletudgift på 165.000 kr. om året.I regeringens lovforslag er det en betingelse, at der er sket en overflytning begrun-det i pladsmæssige hensyn (børn og voksne) eller i sundhedsfaglige hensyn (børn).Deri ligger, at ”overflyttet” alene omfatter patienter som var blevet overflyttet påsygehusets initiativ.Ændringsforslaget stillet af Dansk Folkeparti forstås således, at der fortsat alene ertale om afdøde patienter, som er overflyttet på sygehusets initiativ,
2Med den foreslåede udvidelse vil ændringsforslaget skønnet komme til at omfatte2.100 afdøde patienter om året, hvilket betyder, at de årlige udgifter til hjemtrans-port samlet vil udgøre 5,3 mil.kr., og de administrative omkostninger samlet viludgøre 1 mil. kr. årligt. Dette betyder en samlet udgift på 6,3 mil. kr. om året.I denne beregning er det lagt til grund, at der alene er tale om overflytninger be-grundet i sundhedsfaglige eller af pladsmæssige hensyn.