Sundhedsudvalget 2008-09
L 155
Offentligt
675308_0001.png
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Sags nr.:Sagsbeh.:Dok nr.:29. april 20090900412SUMLPJ / Regional sundhed35294
Besvarelse af spørgsmål 3 (bilag 5) ad L 155 Forslag til lov omændring af sundhedsloven (etablering af hjemmel til i visse situa-tioner at hjemtransportere afdøde patienter), som Sundhedsud-valget har stillet til ministeren for sundhed og forebyggelse den15. april 2009.

Spørgsmål 3:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 14. april 2009 fra Bente Vassard,jf. L 155 - bilag 5."

Svar:

Bente Vassard m.fl. har i brevet af 14. april 2009 kommenteret min besvarelse afSundhedsudvalgets spørgsmål 1.I brevet af 14. april 2009 er det anført, at der er to vigtige områder, som Bente Vas-sard m.fl. ønsker berørt – nemlig spørgsmålet om lige adgang for alle danskere tilat modtage behandling på afdelinger med landsfunktion, samt hvem der har ansva-ret for information af patienter over 18 år og/eller deres pårørende i forbindelsemed overflytning til en specialafdeling af sundhedsfaglige grunde.For så vidt angår spørgsmålet om ansvaret for information til en patient over 18 årog/eller dennes pårørende om de økonomiske konsekvenser i tilfælde af patientensdød efter overflytning af sundhedsfaglige hensyn, vil jeg primært henvise til minbesvarelse af Sundhedsudvalgets spørgsmål 1. Heri oplyste jeg bl.a., at informationom reglerne om hjemtransport af afdøde patienter vil komme til at ligge på ministe-riets hjemmeside samt på sundhed.dk. Dette vil give borgerne, herunder patienterog pårørende, en mulighed for at orientere sig om reglerne forinden en aktuel situa-tion opstår. Desuden har jeg tidligere oplyst, at jeg forventer, at regionerne sørgerfor, at de relevante personer i sygehusvæsenet bliver orienteret om reglerne medhenblik på at kunne vejlede de pårørende om reglerne i de tilfælde, hvor en patientdør på sygehuset efter at være blevet overflyttet. Det er naturligt, at en sådan vej-ledning om reglerne til patienten og/eller dennes pårørende også kan ske forud foren eventuel overflytning af patienten, hvis dette findes relevant. Jeg må dog i denforbindelse understrege, at jeg ikke kan forestille mig, at information om at hjem-transporten skal afholdes af patientens bo, hvis patienten ikke overlever, skullepåvirke patientens/de pårørendes beslutninger om at patienten skal modtage livred-dende behandling.Vedr. spørgsmålet om lige adgang til behandling på sygehuse med landsfunktion,vil jeg påpege, at retten til den bedste behandling i det danske sygehusvæsen ikkeafhænger af økonomisk formåen. Dette betyder dog ikke, der ikke i tilknytning tilsygehusbehandling f.eks. på grund af afstande kan være forskelle i folks transport-udgifter.Jeg skal herudover henvise til min besvarelse af udvalgets spørgsmål 1.