Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L 154  - Forslag til Lov om midlertidig udskydelse af betalingsfristerne for indeholdt A-skat, arbejdsmarkedsbidrag samt moms.

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 19 af 2. marts 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen, SF.

 

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Henrik Ludolph


Spørgsmål 19: Hvad er baggrunden for, at regeringen mener, at de små og mellemstore virksomheder har haft tilstrækkelig likviditet til at betale moms for 3 måneder den 10. februar 2009, medens de har behov for likviditetsstøtte den 10. maj 2009 for de første 3 måneders moms?

Svar: Regeringens initiativ om udskydelse af betalingsfristerne blev besluttet fredag den 20. februar 2009 efter, at regeringen løbende havde haft drøftelser med erhvervslivet for hele tiden at tage pulsen på situationen i forhold til kreditkrisen.

Af hensynet til formålet med ordningen skulle initiativet have virkning så hurtigt som muligt. Det blev derfor besluttet, at initiativet skulle have virkning allerede for de kommende betalinger – hvoraf betalingen af momsen for januar måned 2009 med seneste betalingsfrist onsdag den 25. februar var den første betaling, som kunne udskydes.

For at kunne etablere ordningen så hurtigt var det nødvendigt at gå efter en ordning, som er meget enkel og som kræver et minimum af forberedelse og administration. Derfor blev det besluttet at ordningen kun skulle omfatte fremtidige betalinger og ikke gå tilbage i tid og omfatte allerede indbetalte beløb, da det ville resultere i for mange tilbagebetalinger. Derfor er virksomhedernes betaling af momsen for sidste kvartal af 2008 med seneste betalingsfrist den 10. februar 2009 ikke omfattet af ordningen.