Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

 

 

 


13. marts 2009

SEJ

 

 

L 152 Affaldssektorens organisering vedrørende reglerne for anlæg til behandling af genanvendeligt erhvervsaffald

DI logo og payoff til brev
 


DI hilser velkommen, at der nu er fremsat et lovforslag; L 152 om affaldssektorens organisering, der sikrer en klar adskillelse af myndigheds- og driftsrollerne i kommunerne, samt at der ryddes op i junglen af kommunale affaldsregulativer. Men på helt centrale områder som f.eks. udskillelse af de kommunale genanvendelsesanlæg i aktieselskaber og på sigt afhændelse af disse, er den løsning der lægges op til i lovforslaget yderst problematisk.

 

Et at de helt centrale elementer i en ændret organisering af affaldssektoren er, at der sker en markedsgørelse af det genanvendelige erhvervsaffald. Hele ideen med organiseringen af behandling af genanvendeligt erhvervsaffald har fra starten været, at det er kommunerne som myndighed der afgør, om en affaldsfraktion er genanvendelig. Kommunen skal føre tilsyn med, at den bliver udsorteret og ført til et godkendt, privat genanvendelsesanlæg.

 

Med lovforslaget åbnes der imidlertid for fortsat kommunalt ejerskab af genanvendelsesanlæg, i en uklar økonomisk udskillelse fra de øvrige kommunale affaldsaktiviteter. Denne løsning er som skabt til at give unfair konkurrence mellem de kommunale og private aktører, og det skaber ikke rimelige markedsvilkår for private virksomheder, der vil investere i affaldssektoren og dens udvikling.

 

DI finder ikke, at det fremover er en kommunal opgave at drive anlæg til genanvendelse af erhvervsaffald. Kommunerne har ikke pligt til at sikre en kapacitet til behandling af disse affaldsfraktioner, og derfor heller ikke en rolle at spille i ejerskab og drift af disse anlæg. Derfor skal anlæggene efter DI’s opfattelse i loven kræves udskilt i særskilte aktieselskaber, og disse skal afhændes indenfor 5 år.

 

Hvis Danmark skal være en grøn vindernation, er det vigtigt, at kompetencerne i sektoren kan blive nyttiggjort til at skabe eksport og dermed nye jobs i affaldsbranchen såvel som hos branchens leverandører. Derfor er det vigtigt at de kommunale genanvendelsesanlæg bliver privatiseret.

 

DI står gerne til rådighed med uddybninger af disse synspunkter.

 

Med venlig hilsen


Chefkonsulent Svend-Erik Jepsen
Tlf.: 3377 3685