Skatteudvalget 2008-09
L 126
Offentligt
676656_0001.png
676656_0002.png
J.nr. 2008-231-0017Dato:
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 126 - Forslag til lov om ændring af lov om afgift af affald og råstoffer,lov om afgift af stenkul, brunkul og koks mv. og forskellige andre love(Omlægning af affaldsforbrændingsafgiften).
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 6 af 16. april 2009.
Kristian Jensen/ Lene Skov Henningsen

Spørgsmål 6:

Ministeren bedes vurdere, om der er et tilstrækkeligt incitament til røggas-kondensering, eller om anlæg, der benytter røggaskondensering er ligestillet med anlæg,der ikke benytter røggaskondensering.

Svar:

Røggaskondensering er en af flere metoder til at øge effektiviteten på forbrændings-anlæg. Nettoenergi-gevinsten ved røggaskondenseringen varierer. Energien fra brændsletkan udtages fra kedlen eller ovnen forskellige steder og på forskellig måde. Den ”sidstemulighed” er lige før, røgen forlader anlægget. Det kan ske ved røggaskondensatoren. Harman en effektiv kondensator, behøver man måske ikke at være helt så effektiv tidligere iovnen. En stor del af den sidste energi fanges jo op af røggaskondensatoren. Og en vis delaf energien fra røggaskondensatoren kan ske på bekostning af et større forbrug af elektrici-tet.Ved forslaget bliver afgiftsbelastningen af varmen lavere, hvis anlægget er forsynet med enrøggaskondensator, der leverer mere end 8 pct. af energien. Affaldsforbrændingsanlæggenehar dermed et incitament til at installere en sådan kondensator.Har man først installeret en røggaskondensator, vil det normalt kunne betale sig at brugeden, selv om der ikke er en særlig afgiftsrabat.Man kan fremme installering af endnu mere effektive røggaskondensatorer ved at krævemere end 8 pct., men man risikerer da, at det opnås ved, at man tidligere i ovnen reducerereffektiviteten.Modsat kan man argumentere for, at man burde anvende et tal lavere end de 8 pct., hvis dertidligere i ovnen er en meget høj effektivitet. Men der er en vis sandsynlighed for, at manpå andre anlæg installerer en mindre effektiv kondensatorer.De nærmere regler om røggaskondensatorer er derfor en balance mellem forskellige hen-syn. Skal man opnå et mere præcist resultat, hvor man ligestiller anlæg, der på forskelligmåde har øget effektiviteten, fordrer det, at man kan opgøre effektiviteten for hele anlæggetunder et. Det forudsætter at man kan opgøre energiindholdet i affaldsbrændslet rimeligtpræcist og uden for store administrative omkostninger. Og det er ikke umiddelbart muligtinden for rimelige omkostninger, jf. svaret på spørgsmål 4 og 5.På de givne forudsætninger vurderes det, at der er fundet en rimelige balance mellem øn-sket om at give incitamenter til installering af røggaskondensering, ligestille i øvrigt sam-menlignelige anlæg, reducere utilsigtede virkninger og holde de administrative omkostnin-ger nede.
Side 2