Skatteudvalget 2008-09
L 126
Offentligt
676646_0001.png
676646_0002.png
J.nr. 2008-231-0017Dato:
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 126 - Forslag til lov om ændring af lov om afgift af affald og råstoffer,lov om afgift af stenkul, brunkul og koks mv. og forskellige andre love(Omlægning af affaldsforbrændingsafgiften).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 3 af 16. april 2009.
Kristian Jensen/ Lene Skov Henningsen
Spørgsmål 3:Ministeren bedes uddybe lovforslagets miljømæssige konsekvenser, herun-der redegøre nærmere for lovforslagets indvirkning på genanvendelse af affald.
Svar:Som det fremgår af lovforslagets omfattende miljøbemærkninger, er det vurderet atden foreslåede omlægning af affaldsforbrændingsafgiften samlet set vil give en gevinst formiljøet.
Det bliver billigere at afbrænde affald med et lavt energiindhold og dyrere at afbrænde af-fald med et højere energiindhold. Samtidig vil der stort set ikke være afgift på affald, deranvendes som brændsel ved processer eller til elfremstilling. Der vil således være øget inci-tament til, at en del af det højenergiholdige affald vil gå til genanvendelse, og en anden delvil gå til procesanvendelse i industrien eller til kraftværkerne, mens der vil være mindrein-citament til afbrænding i affaldsforbrændingsanlæggene. I forhold til de nugældende regler vilomlægningen samlet setgive større incitament til at genanvende affald med højt energiindhold (særligt afplastaffald og andet affald med fossilt indhold),give større incitament til at afbrænde affald med lavt energiindhold (i slam og hus-dyrgødning),give større incitament til at brænde affaldet på de anlæg, der er mest energieffektive.
Der er både fordele og ulemper ved mindre genanvendelse af slam og gødning (ved øgetincitament til afbrænding). Efter Miljøministeriets samlede vurdering er udbringning påmarker den miljømæssigt bedste anvendelse af slam, da næringsstofferne genanvendes somgødning. Tabet ved mindre udbringning på markerne vurderes dog at være mindre end dengevinst, der opnås ved større genanvendelse af andre affaldsfraktioner med højt energiind-hold. Det må derfor forventes, at den foreslåede omlægning giver en miljømæssig gevinst.Herudover vil omlægningen føre til mindre afbrænding af affald i de almindelige affalds-forbrændingsanlæg, der er udenfor CO2-kvotesektoren. Dermed vil CO2-udledningen faldeudenfor CO2-kvotesektoren.VE-målsætningerne påvirkes også både positivt og negativt af omlægningen. Samlet setskønnes omlægningen at give en gevinst i forhold til VE.Det vurderes altså, at omlægningen vil give gevinst for miljøet, dels i form af øget genan-vendelse af energirigt affald såsom plast, dels i form af lavere CO2-udledningen udenforkvotesektoren og dels i form af en gevinst i forhold til VE-målsætningerne.
Side 2