Skatteudvalget 2008-09
L 126 Bilag 9
Offentligt
662367_0001.png
662367_0002.png
SkatteudvalgetFolketinget, Christiansborg1240 København K
30. marts 2009
Affaldsafgifter L126RenoSams har tidligere henvendt sig til Skatteudvalget for atpåpege, at omlægningen af affaldsafgiften modarbejderenergieffektivisering.Det fremsatte lovforslag nr. L 126 indeholder forbedringer, hvilketRenoSam finder positiv. RenoSam savner dog fortsat stærkeregenerelle incitamenter til at fremme energieffektiviseringer.Endvidere mener RenoSam, at omlægningen kan medføre enøget afhængighed af fossilt brændsel.
Incitamenter til energieffektiviseringLovforslag nr. L 126 indeholder en lempelse forrøggaskondensatorer, hvorefter røggaskondensator, der indvinder8 % energi, giver en afgiftslempelse på 10 %. Som udgangspunktfinder RenoSam det positivt, at røggaskondensering bliverafgiftsmæssigt begunstiget. Samtidig finder RenoSam detproblematisk, at det udelukkende er denne enkeltståendeeffektiviseringsmetode, der begunstiges.RenoSam mener, at afgiften bør lægges om på en sådan måde,at der, ikke kun for røggaskondensering men mere generelt, børindføres incitamenter til at fremme energieffektivisering.RenoSam kan derfor også støtteaffald damnarkshenvendelse af12. marts 2009 til Skatteudvalget. RenoSam mener samtidig, atafgiften bør aftrappes fra 75 %, hvor de laveste eksisterende ovneligger. Herved vil der for alvor gives et positivt incitament tilforbedring af teknologien.Grundidéen iaffald danmarksmodel med et incitament tilenergiudnyttelse er rigtigt. Hvis incitamentet tilenergieffektivisering for alvor skal give mening, bør det imidlertidgælde hele effektivitetsspektret og i virkeligheden mest i bunden.RenoSam vil anbefale, at skatteudvalget forholder sig positivt tilaffald danmarksmodel, der nærmere bør gennemtænkes ogeventuelt forenkles.
1
Øget afhængighed af fossilt brændselHvis grænserne for forbrændingsegnet affald åbnes, som affaldsdirektivetlægger op til, vil en afgift på affald til varmeproduktion absolut væreproblematisk som en ren dansk foreteelse.RenoSam kan oplyse, at der for tiden foregår en stor strøm af såkaldt grøntaffald til Sverige, måske 500 tons pr. dag. Dette selv i en periode, hvor der ermangel på affald i Danmark. Nettofortjenesten for en vognmand ligger iøjeblikket o. 700 kr. pr. læs.Konsekvensen er, at vi giver svenskerne ikke fossilt brændsel til opvarmningsamtidig med, at vi skal bruge spids- og reservelast på olie og gas for at dækkedet danske varmebehov. Denne tendens vil forstærkes med de nye afgifter.Fortjenesten ved at køre til Sverige vil herefter være på ca. det dobbelte.RenoSam finder, at afgiftsomlægningen vil modarbejde de danskeenergimålsætninger.
Miljømæssig slagsideRenoSam vurderer, at medforbrænding af affald fra kulfyrede kraftværker viløge mængden af miljøfremmede stoffer i naturen, og henholder os til voresbrev til bl.a. Skatteudvalget af 16. marts 2009. Alene af den grund menerRenoSam, at Skatteudvalget nøje bør overveje, om afgiftsomlægningen børgennemføres i sin nuværende form.
Venlig hilsenRenoSam
Jacob H. Simonsen
2