Skatteudvalget

 

Til:

Dato:

Udvalgets medlemmer og stedfortrædere

3. april 2009

L 126

Forslag til lov om ændring af lov om afgift af affald og råstoffer, lov om afgift af stenkul, brunkul og koks m.v. og forskellige andre love. (Omlægning af affaldsforbrændingsafgiften).

Af skatteministeren (Kristian Jensen).

 

Ekspertmøde onsdag den 15. april kl. 9.00 til 11.30.

 

Udvalgets ekspertmøde om lovforslaget afholdes onsdag den 15. april kl. 9.00 til 11.30 i værelse 2-080, jf. vedlagte program.

 

Energipolitisk Udvalg og Miljø- og Planlægningsudvalget er inviteret til at deltage i ekspertmødet.

 

Embedsværk fra Skatteministeriet er inviteret til at overvære ekspertmødet. I øvrigt er der tale om et lukket ekspertmøde.

 

Med venlig hilsen

 

 

Liza Christensen,

Udvalgssekretær

 


Emner og oplægsholdere

 

 

Blok 1. Energieffektivitet:

Indledende belysning af, om lovforslaget bidrager til opfyldelsen af de energipolitiske målsætninger om vedvarende energi (VE) og øget anvendelse af slam til energiformål. Bidrager lovforslaget til høj energieffektivitet, og hvordan er samspillet mellem lovforslaget og initiativerne i regeringens skattereform?  Hvad kan der siges om ”affaldsturismen” ind og ud af landet? [NB! Der kan ventes mindre justeringer af oplæggets titel/spørgsmålene]

Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse

                     

 

Blok 2. Ressourceforbrug og konsekvenser for affaldssektoren:

2.a. Hvilke konsekvenser har lovforslaget for affaldssektoren?

Leif Mortensen, AffaldDanmark 

 

2.b. Fremmer eller svækker lovforslaget affaldshierarkiet i retning af incitament til generel nedbringelse af affaldsmængderne, en miljømæssig fornuftig anvendelse af affaldet som ressource, en mindskelse af affald til deponering og en forsvarlig håndtering af de endelige restprodukter fra affaldet?

Birgit Holmbo, Videnscenter for Affald

 

 

Blok 3. Slam og gylle:

3.a Dagligvarehandelens syn på anvendelse af slam på landbrugsjorder - hvad siger forbrugerne?

Mogens Werge, Coop

 

3.b. Belysning af hvordan udviklingen af slams kvalitet har været, og kan kvaliteten forbedres? Hvad er anvendelsesmulighederne for slam? Er der aftagere til slammet? Hvilke muligheder er der for genanvendelse af fosfor og andre næringsstoffer fra slam/gylle?   

Jens Christian Tjell, DTU

 

3.c. Hvordan påvirker lovforslaget mulighederne for mere bioforgasning af slam og gylle, hvordan er energieffektiviteten ved forbrænding frem for bioforgasning, og hvilke konsekvenser får lovforslaget for husdyrproduktion og harmonikrav? Hvilke muligheder er der for genanvendelse af fosfor og andre næringsstoffer fra slam/gylle?   

Bruno Sander, Brancheforeningen for biogas

 

Tidsmæssige rammer

 

Hver oplægsholder har 5-10 min. til sit oplæg. Efter hver af de tre blokke vil der være en spørgsmåls-/svarrunde på ca. 20 min. Der sluttes af med en bred debatrunde til samtlige oplæg på ca. 30 min. Pause på ca. 10 min. efter blok 2.