Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

THA/ J.nr. 2009-954

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 26. februar 2009

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 29. januar 2009 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 178 (SOU alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra René Skau Björnsson (S).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 178:

 

”Med baggrund i Ankestyrelsens principafgørelse nr. C-42-08 bedes ministeren redegøre for, hvilke betingelser der skal være opfyldt, for at en 3-hjulet el-scooter kan bevilges som forbrugsgode, der anvendes som hjælpemiddel, med den konsekvens at den fulde anskaffelsespris kan bevilges.”

 

 

Svar:

 

Det følger af servicelovens § 113, stk. 5, at hvis et forbrugsgode udelukkende fungerer som et hjælpemiddel til at afhjælpe den nedsatte funktionsevne, betaler kommunen de fulde anskaffelsesudgifter. Denne bestemmelse er uddybet i § 19, stk. 3, i bekendtgørelse om hjælp til anskaffelse af hjælpemidler og forbrugsgoder efter serviceloven.

 

Af § 19, stk. 3, fremgår, at hvis forbrugsgodet på grund af den nedsatte funktionsevne udelukkende fungerer som et hjælpemiddel, således at ansøgeren ikke kan benytte produktet efter dets formål som forbrugsgode, omfatter hjælpen den fulde anskaffelsespris på det bedst egnede og billigste produkt.

 

Der vil således ved vurderingen af, om der kan ydes hjælp til en trehjulet el-scooter med et beløb svarende til de fulde anskaffelsesudgifter, skulle foretages en bedømmelse af, om el-scooteren i det konkrete tilfælde udelukkende fungerer som et hjælpemiddel, således at ansøgeren ikke kan benytte el-scooteren efter dens formål som forbrugsgode. Ved denne vurdering må der lægges vægt på det generelt gældende kompensationsprincip på handicapområdet samt på, om der for ansøgeren konkret er knyttet en forbrugsgodeværdi til el-scooteren.

 

Til yderligere belysning af ovenstående kriterier kan der fra Ankestyrelsens praksis henvises til principafgørelse C-25-06. I denne principafgørelse har Ankestyrelsen fundet, at en tohjulet cykel med hjælpemotor for en ansøger med sclerose er et forbrugsgode, der udelukkende fungerer som et hjælpemiddel.

 

Karen Jespersen

 

/ Karin Ingemann