Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

www.vfm.dk

 

IAM/ J.nr. 2008-3815

Folketingets Lovsekretariat

 

 

 

 

 

Dato: 10. juni 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets brev af 2. juni 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. S 1824, stillet af Anita Christensen (DF).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. S 1824:

 

”Finder ministeren det rimeligt, at forældre automatisk orienteres om indholdet af børns psykologsamtaler i forbindelse med udredning af misbrugssager, og finder ministeren, at dette er den bedst egnede procedure til at varetage børnenes tarv?”

 

 

Svar:

Efter psykologloven har den, om hvis personlige forhold der er udarbejdet optegnelser ret til aktindsigt i optegnelserne. Retten til aktindsigt kan dog begrænses i det omfang, hvor partens interesse i aktindsigt findes at burde vige for afgørende hensyn til den pågældende selv eller til andre private interesser.

 

Socialministeriet har i 1994 udsendt en skrivelse om psykologerklæringer i børnesager m.v. I skrivelsen anføres det bl.a. ”Socialministeriet skal dog henlede kommunens opmærksomhed på, at der såvel i forvaltningslovens § 15 som i offentlighedslovens § 4, stk. 2, 2. pkt,. er hjemmel til at begrænse aktindsigten, i det omfang partens interesse i at kunne benytte kendskab til sagens dokumenter til varetagelse af sit tarv findes at burde vige for afgørende hensyn til den pågældende selv eller andre private eller offentlige interesser. Psykologloven har i § 14, stk. 4, en tilsvarende bestemmelse. Efter disse bestemmelser vil det ud fra en konkret vurdering være muligt at tilbageholde visse oplysninger om råmaterialet, hvis aktindsigten heri vil kunne have konkret skadevirkning i forholdet mellem barnet og forældrene. Der er således i lovgivningen mulighed for at tage hensyn til barnets interesser ved konkret at vurdere, at særlige oplysninger ikke skal udleveres til forældremyndighedens indehaver.” I skrivelsen henstiller Socialministeriet til, at kommunerne i hvert enkelt tilfælde vurderer, om disse muligheder for at begrænse aktindsigten skal bringes i anvendelse.

 

Forældrene skal således ikke automatisk orienteres om indholdet af børns psykologsamtaler i forbindelse med udredning af misbrugssager. Kommunen skal vurdere, om en orientering om indholdet af samtalen vil skade forholdet mellem barnet og forældrene.

 

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/  Nina Eg Hansen