Betænkning afgivet af Det Energipolitiske Udvalg den 0. januar 2008

3. udkast

Betænkning

over

Forslag til lov om miljøvenligt design af energiforbrugende produkter

[af klima‑ og energiministeren (Connie Hedegaard)]

 

1. Ændringsforslag

Dansk Folkepartis medlemmer af udvalget har stillet 1 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 28. november 2007 og var til 1. behandling den 6. december 2007. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Det Energipolitiske Udvalg.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.

Tidligere behandling

Lovforslaget er en genfremsættelse af lovforslag nr. L 13 fra folketingsåret 2007-08, 1. samling.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og transport- og energiministeren sendte den 5. juli 2007 dette udkast til udvalget, jf. (2006-07) EPU alm. del – bilag 270. Den 28. november 2007 sendte klima- og energiministeren de indkomne høringssvar samt et notat herom til udvalget.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 5 spørgsmål til klima- og energiministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

3. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et <>tal (S, SF …) i udvalget indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.

Socialdemokratiets og Socialistisk Folkepartis medlemmer i udvalget finder det meget positivt, at der nu lovgives i EU om at begrænse energiforbruget i energiforbrugende produkter. Der er oplistet 30 produkter, som man vil starte med, herunder tv og standbyforbrug. Det er områder, hvor de fleste danskere er klar over, at der er et problem med energiforbruget. Det vil der nu blive gjort noget ved: Der vil blive stillet krav om et lavere energiforbrug – og det er meget positivt.

Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti er indstillet på at gå væsentlig længere end de regler, der foreslås i lovforslaget. De to partier så gerne, at alle husholdningsartikler – fra brødristere til tv – blev omfattet af en mærkningsordning. Ordningen kendes fra den fælles EU-mærkning, der gælder for hårde hvidevarer, hvor de mærkes fra A til G afhængig af energiforbrug.

En sådan mærkningsordning ville give forbrugerne mulighed for at vælge energirigtigt. Men samtidig – og måske endnu vigtigere – ville det give fabrikanterne et yderligere incitament til at udvikle og fremstille energiforbrugende produkter, der er energibesparende. Det viser alle erfaringer fra mærkningsordningen for hårde hvidevarer.

Selv om Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti gerne var gået endnu længere, end det foreslås i lovforslaget, kan de to partier tilslutte sig det foreliggende lovforslag.

Et mindretal i udvalget (DF) indstiller lovforslaget til vedtagelse med det stillede ændringsforslag.

Ny Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Af   et mindretal (DF), tiltrådt af <>:

Til § 10

   1) I stk. 3, 1. pkt., ændres »mod behørig legitimation uden retskendelse« til: »efter indhentet retskendelse og mod behørig legitimation«.

[Hjemmel til adgang uden retskendelse udgår]

Bemærkninger

Til nr. 1

Med ændringsforslaget udgår hjemmelen til, at klima- og miljøministeren uden retskendelse kan få adgang til lokaler, der benyttes af en producent af et energiforbrugende produkt, med henblik på at kunne udtage energiforbrugende produkter til måling og kontrol m.v. Hermed skabes der ensartethed med konkurrenceloven, hvor det af 18, stk. 3, fremgår, at Konkurrencestyrelsens kontrolundersøgelser kun kan finde sted »efter indhentet retskendelse og mod behørig legitimation«.

  Tina Nedergaard (V) Â  Jens Kirk (V) fmd.  Lars Christian Lilleholt (V) Â  Kristian Pihl Lorentzen (V) Â  Henrik Høegh (V) Â  Ellen Trane Nørby (V) Â  Morten Messerschmidt (DF) Â  Tina Petersen (DF) Â  Per Ã˜rum Jørgensen (KF) Â  Mette Gjerskov (S) Â  Ole Vagn Christensen (S) Â  Kim Mortensen (S) Â  Thomas Jensen (S) Â  Anne Grete Holmsgaard (SF) Â  Ida Auken (SF) Â  Johs. Poulsen (RV) nfmd.  Per Clausen (EL) 

Ny Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

46

 

Enhedslisten (EL)

4

Socialdemokratiet (S)

45

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Dansk Folkeparti (DF)

25

 

Siumut (SIU)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

23

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

17

 

Sambandsflokkurin (SP)

1

Det Radikale Venstre (RV)

  9

 

Uden for folketingsgrupperne

1

Ny Alliance (NY)

  5

 

(UFG)

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 20

Bilagsnr.

Titel

1

Høringssvar og høringsnotat, fra klima- og energiministeren

2

Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

3

1. udkast til betænkning

4

2. udkast til betænkning

 

 

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 20

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om også at inddrage et krav om, at den mest energivenlige anvendelse af produktet skal indgå i den obligatoriske beskrivelse, til klima- og energiministeren, og ministerens svar herpå

2

Spm., om Danmark kan gå længere i sine krav efter lovforslagets § 5, end hvad de øvrige EU-lande beslutter sig for, til klima- og energiministeren, og ministerens svar herpå

3

Spm. om nødvendigheden af bestemmelsen i § 10, stk. 5, om at kunne udtage produkter uden forudgående retskendelse, til klima- og energiministeren, og ministerens svar herpå

4

Spm., om det er betryggende, at den samme minister både skal fastsætte kriterier efter § 5 og føre tilsyn efter § 13 med, om de overholdes, til klima- og energiministeren, og ministerens svar herpå

5

Spm., om ministeren i forbindelse med § 5 vil overveje direkte i lovteksten at indføje, at de angivne kategorier ikke må være skadelige for erhvervslivets konkurrenceforhold, til klima- og energiministeren, og ministerens svar herpå