L181

 

Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven,

selskabsskatteloven og forskellige andre love. (Konvertible obligationer,

leasingbiler, skattemæssig selskabskvalifikation m.v.).

 

Samrådsspørgsmål C

 

Ministeren bedes redegøre for i hvilket omfang indholdet af lovforslaget med de stillede ændringsforslag kan påvirke investorers interesse i at foretage investeringer i Danmark negativt.

PÃ¥virke investeringer

Det er klart, at investorers interesse for at foretage investeringer bliver påvirket, når de går fra at være skattefrie til at blive beskattet med 25 pct.

 

Det er imidlertid den beskatning, som vi har vedtaget, at der skal være af selskabsindkomst her i landet.

 

Jeg finder ikke, at det vil være en holdbar situation, hvis det er muligt at selvbetjene sig til skattefrihed. I givet fald får disse selskaber en konkurrencefordel i forhold til danske selskaber, der beskattes af deres immaterielle rettigheder.

Generel forbedring af investeringsvilkår

Jeg ser imidlertid gerne, at vilkårene for investeringer i Danmark generelt forbedres.

 

Dette var da også årsagen til, at regeringen sidste år foreslog selskabsskattesatsen sat ned til 22 pct.

 

Lovforslaget blev siden justeret, men vi fik dog nedsat skattesatsen med 3 procentpoint til 25 pct.

 

 

Patentskatteordning

Jeg ser også gerne en forbedring af vilkårene for investeringer i forskning og udvikling.

 

Det var også årsagen til, at vi i februar sidste år foreslog en patentskatteordning, således at vi generelt fik en lavere beskatning af patenter i Danmark.

 

Forslaget skulle også ses i lyset af, at flere andre EU-lande havde lavet særlige gunstige beskatningsordninger for patenter. Siden er der kommet flere lande til med gunstige patentskatteordninger.

 

Lovforslaget blev imidlertid målrettet og patentskatteordningen blev taget ud af forslaget. Patentskatteordning blev derfor gemt af vejen, men ikke glemt. Hvis der måtte være et ønske om en sådan ordning nu, er jeg mere end villig til at finde det gamle forslag frem igen.

 

Jeg ønsker således at skabe gode rammer for  investeringer i Danmark – og særligt for investeringer i forskning og udvikling.

 

Der skal blot ikke være tale om et tag-selv-bord, hvor beskatningen mest af alt afhænger af rådgivernes evner til at finde huller og selskabernes vilje til at betale skat.