J.nr. MST-103-00001

 

Den

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 7 ad L 118 og L 119 stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 7      

Vil ministeren redegøre for, hvordan lovforslagene vil virke præventivt, således at der fx ikke fremover vil være 5-15 sager af denne art årligt, men færre og/eller generelt medvirke til at fremme beskyttelse af natur og miljø?

 

Svar

Som det fremgår af de almindelige bemærkninger til L 118, jf. afsnit 8, forventes L 118 og L 119 at få en betydelig generelt præventiv effekt, idet lovforslagene forventes at øge virksomhedernes incitamenter til at forebygge.

 

Baggrunden for dette er en antagelse om, at indførelse af nye, strengere ansvarsregler og skærpede krav til afhjælpning af miljøskader vil skabe et incitamenter for virksomhederne til at forbygge miljøskader. Men henset til, at der allerede findes regler om ansvar på miljøområdet, herunder regler om objektivt ansvar på visse områder, er det efter Miljøministeriets opfattelse på nuværende tidspunkt ikke muligt at vurdere, hvor mange færre skader, der kan blive tale om.

 

Som det endvidere fremgår af de almindelige bemærkninger til L 118, jf. afsnit 8, og afsnit 5 i de almindelige bemærkninger til L 119 forventes lovforslagene sammen at få positiv effekt på beskyttelsesniveauet i Danmark, da lovforslagene generelt indebærer en udvidelse af de forpligtelser til at afhjælpe skader på miljøet, som kan pålægges den ansvarlige efter gældende ret. Udover det krav om genopretning af hidtidig tilstand eller tilsvarende foranstaltninger, der i vidt omfang er udgangspunktet i den gældende lovgivning på natur- og miljøområdet, indebærer de foreliggende lovforslag tillige krav om supplerende og kompenserende foranstaltninger.