Folketingets Finansudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

13. februar 2008

 

Hermed fremsendes svar på spørgmål nr. 1 (§ 21), vedrørende Aktstk. 92, stillet af Finansudvalget den 21. januar 2008.

 

 

 

Bendt Bendtsen

Fungerende kulturminister

 


Spørgsmål nr. 1

(§ 21, Aktstk. 92)

Skrivelse af 21. januar 2008

 

 

Svar til Finansudvalget fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

"Ministeren bedes oplyse hvilken politisk aftale der ligger til grund for anvendelsen af midlerne fra likvideringen af Dagspressens Finansieringsinstitut og om sagen har været drøftet med folketingets partier?"

 

Svar:

Dagspressens Finansieringsinstituts opløsning skete i forbindelse med lov nr. 576 af 24. juni 2005 om Dagbladsnævnet. Loven ophævede loven om økonomisk bistand til Dagspressens Finansieringsinstitut.

 

Lovforslaget, der blev fremsat den 23. februar 2005, havde til formål at erstatte den ordning for statslig støtte til dagspressen, som havde været administreret inden for rammerne af Dagspressens Finansieringsinstitut. Instituttet var finansieret ved bidrag fra medlemmerne, dvs. dagspressen, og ved statstilskud.

 

I forbindelse med lovforberedelsen blev der 2. december 2004 indgået en aftale mellem Statsministeriet og Dagspressens Finansieringsinstitut om opløsning af instituttet og deling af instituttets formue mellem statskassen og Danske Dagblades Forening.

 

Statsministeriet har i forbindelse med besvarelsen af det stillede spørgsmål oplyst, at der ikke ligger en egentlig politisk aftale til grund for anvendelsen af midlerne fra opløsningen af Dagspressens Finansieringsinstitut.

 

Aftalen af 2. december 2004 om opløsningen af Dagspressens Finansieringsinstitut, der bl.a. indeholder en fordeling af midlerne mellem staten og Danske Dagblades Forening, blev udarbejdet af Kammeradvokaten med udgangspunkt i den model, der foreslås i betænkningen fra Arbejdsgruppen om Dagspressens Finansieringsinstitut og lovforslaget om Dagbladsnævnet. Aftalen blev efter anbefaling fra Kammeradvokaten indgået forud for lovforslagets fremsættelse.

 

Ved aftalen blev midlerne i Dagspressens Finansieringsinstitut tilbageført til henholdsvis staten til brug for navnlig den nye ordning med Dagbladsnævnet og til dagbladene (Danske Dagblades Forening) til brug for en generel markedsføringsindsats for dagbladene.

 

De mediepolitiske ordførere blev orienteret om sagen i forbindelse med høringen over betænkningen fra Arbejdsgruppen om Dagspressens Finansieringsinstitut.

 

Det kan hertil oplyses, at lovforslaget om Dagbladsnævnet, der i både lovtekst og bemærkninger henviser til aftalen af 2. december 2004, blev enstemmigt vedtaget af Folketinget den 14. juni 2005. V, S, DF, KF, RV, SF og EL stemte for lovforslaget.

 

 

Â