L 20 Forslag til lov om ændring af lov om værdipapirhandel m.v., lov om finansiel virksomhed, lov om aktieselskaber, årsregnskabsloven, lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme, lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber, lov om forsikringsformidling og forskellige andre love.

(Gennemførelse af direktivet om markeder for finansielle instrumenter (MiFID-direktivet) og gennemsigtighedsdirektivet, oplysningskrav ved pengeoverførsler, indbetaling af bidrag til skadesgarantifonden, forsikringsagenters registrering m.v.).

Af: Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (KF)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 04-10-2006
1. behandlet / henvist til udvalg 26-10-2006
Betænkning afgivet 18-01-2007
Ændringsforslag uden for betænkning afgivet 23-01-2007
2. behandlet/direkte til 3. behandling 25-01-2007
Ændringsforslag uden for betænkning afgivet 30-01-2007
3. behandlet, vedtaget 01-02-2007
Ministerområde:
Økonomi- og Erhvervsministeriet
Resumé:
Formålet med loven er at gennemføre en grundlæggende ændring af reglerne for værdipapirhandel i Danmark. Lovforslaget byggede på to finansielle direktiver, hvis gennemførelse nødvendiggjorde ændringer i værdipapirhandelsloven og lov om finansiel virksomhed.
I værdipapirhandelsloven sker der en modernisering af reglerne om markeder, hvor værdipapirer handles, og der indføres regler om nye handelssystemtyper. I lov om finansiel virksomhed bliver det bl.a. muligt for virksomheder at udøve investeringsrådgivning som selvstændig aktivitet. Hidtil kunne investeringsrådgivning alene ydes sammen med andre aktiviteter.
Loven indeholder endvidere ændringer af en række love, bl.a. hvidvaskloven. Ændringen i denne lov var foranlediget af en forordning på området for pengeoverførsler.
Loven indeholder også en hjemmel for Finanstilsynet til at give skadesforsikringsselskaber, der driver virksomhed i et andet EØS-land, tilladelse til at drive anden form for forsikringsvirksomhed, hvis det er tilladt i det pågældende land. Desuden ændres i lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber.
Loven skal endvidere sikre, at alle de erhvervsvirksomheder, der opfylder betingelserne i lov om forsikringsformidling for at blive registreret som forsikringsagentvirksomhed, også reelt har muligheden for at blive registreret.
Afstemning:
Lovforslaget vedtaget med 111 stemmer (V, S, DF, KF, RV og SF) mod 3 (EL)