Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L 83 – Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven og forskellige andre skattelove (bedre mulighed for generationsskifte).

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr.  1-4 af 24. november 2006. Spørgsmålene er stillet efter ønske fra Klaus Hækkerup (S).

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Lise Bo Nielsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 1:  Kan det oplyses, hvor mange overdragelser med skattesuccession der hvert af årene siden 2002 er gennemført som følge af forhøjelsen af grænsen for placeringen som passiv pengeanbringelse og/eller udlejning af fast ejendom fra 25 pct. til 50 pct. i 2002?

 

Spørgsmål 2: Kan det oplyses, hvor mange af de i spm. 1 nævnte overdragelser, der er sket til ledende medarbejdere og hvor mange til familie?

 

Spørgsmål 3: Kan det oplyses, hvor mange overdragelser med skattesuccession der hvert af årene siden 2002 ville være gennemført hvis grænsen for placeringen som passiv pengeanbringelse og/eller udlejning af fast ejendom havde været 75 pct.?

 

Spørgsmål 4: Kan det oplyses, i hvor mange tilfælde ejeren har været tvunget til at sælge en familievirksomhed til fremmede ejere fordi grænsen for overdragelse med skattesuccession har været 50 pct. og ikke 75 pct.?

 

Svar: Skatteministeriet er ikke i besiddelse af oplysninger, som gør det muligt at skønne nærmere over antallet af den slags overdragelser, som er nævnt i spørgsmål 1-4.

 

Jeg har imidlertid fået henvendelser fra virksomheder, som ønsker den såkaldte pengetanksregel lempet, fordi den hæmmer generationsskifte i erhvervslivet.

 

Det er min vurdering, at grænsen på 50 pct. har hæmmet familieejede reelle erhvervsvirksomheder, fordi disse virksomheder har været nødt til at rette sig ind efter grænsen for at bevare muligheden for ved et generationsskifte at overdrage virksomheden ved succession.