Beskæftigelsesministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1 af 23. november 2006 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

(L 59).

Text Box: November 2006

Vores sag
06-21-0007


Spørgsmål nr. 1:

”Hvordan kan ministeren i sin ligestillingsvurdering af forslaget konkludere, at forslaget er kønsneutralt, når det f.eks. er en åbenbar kendsgerning, at kvinder i højere grad end mænd gør brug af tidlig efterløn, og at arbejdsløsheden for de 55-59 årige, der fratages den forlængede dagpengeret, er væsentlig højere blandt kvinder end mænd?”

 

Svar:

Vurderingen af, om lovforslaget konkret er kønsdiskriminerende, er fortaget ud fra, om lovforslaget giver kvinder eller mænd bedre rettigheder eller flere pligter end det modsatte køn. Dette er ikke tilfældet.

 

Baggrunden for konklusionen er, at der i lovforslaget gives lige rettigheder og pligter til kvinder og mænd. Det gælder lige adgang til efterløn, løntilskuds­job og samme dagpengeperiode både før og efter det 60. år, idet den forlængede dagpengeret afskaffes, mens dagpengeperioden for de over 60 årige forlænges, uanset personens køn.

 

Lovforslaget er dermed kønsneutralt.

 

Det forhold, at arbejdsløsheden blandt de lidt ældre er højere for kvinder end mænd, og at kvinder i højere grad end mænd går tidligere på efterløn, er ikke en følge af de gældende regler eller lovforslagets regler om dagpengeret og efterløn, men er derimod en følge af de strukturer på arbejdsmarkedet, der stiller mænd og kvinder forskelligt.