Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L    30- Forslag til Lov om Forslag til lov om indgåelse af protokol om ændring af dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og Amerikas Forenede Stater.

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 1 af 31. oktober 2006.

 

 

 

Kristian Jensen

 

                                                                 /  Ivar Nordland


Spørgsmål:

Ministeren anmodes om at oplyse, hvor stort et provenu som danske virksomheder vil få ud af denne lov?

 

Svar:

Efter protokollen fritages danske moderselskaber, som ejer mere end 80 pct. af et amerikansk datterselskab, for amerikanske udbytteskat, der i denne situation udgør 5 pct.

Der er ikke holdepunkter for at skønne over, hvor store udbyttebeløb sådanne danske moderselskaber modtager fra deres amerikanske datterselskaber og dermed over proto­kollens økonomiske virkning  for virksomhederne.  Det skal tilføjes, at moderselskaberne i dag har mulighed for skattefrit at hjemtage afkastet i form af avancer.

Endvidere fritages danske pensionskasser i protokollen for den amerikanske udbytteskat på 15 pct. af udbytteudlodningen. Efter pensionsafkastbeskatningsloven beskattes det fulde udbyttebeløb i Danmark men med modregning af den amerikanske udbytteskat i den danske pensionsafkastskat. Bortfaldet af den amerikanske udbytteskat og modregningen heraf vil derfor medføre en tilsvarende forøgelse af pensionsafkastskatten i Danmark uden ændringer i den samlede beskatning af pensionskasserne.

Det kan med stor usikkerhed anslås, at forskydningen fra amerikansk skat til dansk skat vil medføre et merprovenu i Danmark i størrelsesordenen 25 mio. kr. årligt. Dette merprovenu er fejlagtigt ikke medtaget i provenubemærkningerne i lovforslaget, hvilket beklages.