Folketingets Udvalg for
Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Christiansborg
1240 København K

 

København, den 24. maj 2007

Sagsnr.: 8039

 

 

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 23. maj 2007 anmodet om min besvarelse af følgende spørgsmål 16 i forbindelse med udvalgets behandling af lovforslag L 216 (forslag til lov om ændring af lov om landbrugsejendomme):

 

Spørgsmål 16:

”Vil ministeren redegøre for reglerne for opførelse af medarbejderboliger/aftægtshuse?”

 

Svar:

Adgangen til at opføre medarbejderboliger eller aftægtshuse på landbrugsejendomme er reguleret af planloven, og der sker ingen ændring i disse regler som følge af det foreliggende lovforslag L 216.

 

Udgangspunktet er, at der ikke kræves tilladelse til at opføre erhvervsmæssigt nødvendigt byggeri på landbrugsejendomme, jf. planlovens § 36, stk. 1, nr. 3, hvis dette byggeri opføres i tilknytning til ejendommens hidtidige bebyggelsesarealer.

 

Af planlovens § 36, stk. 1, nr. 12, fremgår det specifikt, at ejeren af en landbrugsejendom, hvis areal overstiger 30 ha, har mulighed for at opføre eller indrette en bolig til brug for en medhjælper eller i forbindelse med et generationsskifte uden landzonetilladelse.

 

For ejendomme under 30 ha kræves modsat en landzonetilladelse.

 

Det er kommunalbestyrelsen, der efter planloven skal vurdere, hvorvidt en medhjælperbolig o.l. kan anses for at være erhvervsmæssigt nødvendig for ejendommens drift. Ved vurderingen heraf fremgår det af Miljøministeriets vejledning om landzoneadministration, at kommunalbestyrelsen bør lægge vægt på, om ejendommen også på længere sigt kan danne grundlag for flere personers fulde arbejdsindsats. Når det gælder ejendomme med landbrugspligt bør kommunal-bestyrelsen indhente en vejledende udtalelse fra jordbrugskommissionen.

 

 

Hans Chr. Schmidt

 

 

 

 

                                                                 /Eva Nissen