Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 0. maj 2007

1. udkast

Betænkning

over

Forslag til lov om ændring af tonnageskatteloven

(Justering af tonnageskatteordningen)

[af skatteministeren (Kristian Jensen)]

 

1. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 12. april 2007 og var til 1. behandling den 2. maj 2007. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Skatteudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og skatteministeren sendte den 10. april 2007 dette udkast til udvalget, jf. alm. del - bilag 127. Den 26. april 2007 sendte skatteministeren de indkomne høringssvar samt et notat herom til udvalget.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 2 spørgsmål til skatteministeren til skriftlig besvarelse, [som denne har besvaret.]

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Socialdemokratiets medlemmer udtaler, at Socialdemokratiet ikke er tilhængere af yderligere skattelettelser til rederierhvervet. S har deltaget i en del af forhandlinger forud for lovforslaget, og vi er glade for, at lovforslaget pÃ¥ væsentlige omrÃ¥der er ændret i forhold til regeringens oprindelige forslag. Det har bl.a. betydet, at avancefritagelsen ikke gælder for eksisterende skibe, men alene gælder nye skibe, og at tonnageskattesatserne reguleres i forhold til en evt. sænkning af den danske selskabsskattesats. PÃ¥ andre omrÃ¥der er der derimod tale om en de facto lettelse af skattereglerne for rederierhvervet, og S kan derfor ikke tilslutte sig lovforslaget.

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.Der gøres opmærksom på, at et flertal eller et mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.

  Kim Andersen (V) Â  Charlotte Antonsen (V) Â  Peter Christensen (V) nfmd.  Lars Christian Lilleholt (V) Â  Torsten Schack Pedersen (V) Â  Mikkel Dencker (DF) Â  Colette L. Brix (DF) Â  Charlotte Dyremose (KF) Â  Jakob Axel Nielsen (KF) Â  Frode Sørensen (S) Â  René Skau Björnsson (S) fmd.  Jens Peter Vernersen (S) Â  John Dyrby Paulsen (S) Â  Klaus Hækkerup (S) Â  Poul Erik Christensen (RV) Â  Poul Henrik Hedeboe (SF) Â  Frank Aaen (EL) 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

51

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

22

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

16

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

UFG

4

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 211

Bilagsnr.

Titel

1

Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

2

Høringssvar fra skatteministeren

3

Henvendelse af 7/5-07 fra Eitzen Group

 

 

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 211

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om at redegøre for, hvordan beskatningen vil være for henholdsvis et rederi og et værft, hvis rederiet ejer værftet, og rederiet køber et skib til underpris fra sit eget værft, og efterfølgende sælger skibet med fortjeneste til et andet rederi, til skatteministeren, og ministerens svar herpå

2

Spm. om at redegøre for, hvorfor man i sin tid har indført den begrænsning, der hedder at der i et indkomstår højst kan inddrages lejet bruttotonnage på 4 gange rederiets egen tonnage, til skatteministeren, og ministerens svar herpå

3

Spm. om at oplyse, hvad der sker, hvis markedsprisen - således som den f.eks. må fastlægges ud fra værfter i Sydkorea eller Kina - er lavere end den faktiske pris på et dansk koncernforbundet værft, jf. svar på spm. 1 og 2, til skatteministeren, og ministerens svar herpå

4

Spm. om, med hvilken begrundelse der er indført de nævnte grænser - ud over at sådanne har andre lande også, jf. svar på spm. 1 og 2, til skatteministeren, og ministerens svar herpå