ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

28. november 2006

 

 

Besvarelse af spørgsmål 5 ad L 20 stillet af Erhvervsudvalget den 23. november 2006.    

 

 

 

 

 

Spørgsmål 5:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2006 fra Finansrådet m.fl., jf. L 20 – bilag 6.

 

Svar:

Finansrådet, Dansk Industri og Danmarks Rederiforening har ved brev af 22. november 2006 til Folketingets Erhvervsudvalg anført, at gennemførelsen af gennemsigtighedsdirektivet i dansk ret bør udskydes. Dette begrundes i, at de nationale gennemførelsesregler først vil foreligge på et meget sent tidspunkt i forhold til gennemførelsesfristen. Dette vil betyde, at virksomhederne først få uger eller få dage før ikrafttrædelsesdatoen vil kende de nye regler, som bl.a. indebærer system- og procedureændringer for virksomhederne.

 

Det skal understreges, at det er regeringens overordnede politik at gennemføre EU-lovgivning til tiden, bl.a. af hensyn til at fremme integrationen af værdipapirmarkedet i Fællesskabet.

 

Kommissionens gennemførelsesregler til gennemsigtighedsdirektivet blev først endeligt vedtaget den 17. november 2007. Reglerne udstedes først efter en måned, når Europa-Parlamentet har været hørt. Medlemsstaterne vil formelt efter udstedelsen få 12 måneder til at gennemføre Kommissionens direktiv i national ret. Imidlertid er det de bekendtgørelser, der skal implementere gennemførelsesreglerne, der skal forklare virksomhederne, hvordan de skal opfylde lovens regler.

 

Fra dansk side kunne man principielt vælge at udstede disse bekendtgørelser uden skelen til Kommissionens gennemførelsesregler, men det vil kræve, at reglerne justeres efter 12 måneder. Det finder jeg ikke acceptabelt i forhold til de berørte virksomheder.

 

Den danske lovgivning og de bekendtgørelser, der skal udstedes, vil først kunne være på plads kort tid inden reglernes ikrafttræden. Herved får de berørte selskaber ikke meget tid til at indrette sig på de nye regler.

 

 

Jeg har på denne baggrund fundet det mest hensigtsmæssigt at udsætte ikrafttrædelsen af gennemsigtighedsdirektivet til den 1. juni 2007.

 

Jeg fremsætter derfor forslag om ændring af ikrafttrædelsen af den del af lovforslaget, der gennemfører gennemsigtighedsdirektivet.

 

Jeg skal bemærke, at jeg har rettet henvendelse til EU-kommissær Mr. Charlie McCreevy og påpeget det uhensigtsmæssige i, at Kommissionen først på et meget sent tidspunkt udsteder gennemførelsesregler til gennemsigtighedsdirektivet.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk