Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 6, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. april 2007, om forslag til lov om ændring af færdselsloven (Alkoholkoncentration i udåndingsluft, nulgrænse for euforiserende stoffer m.v.) (L 180).

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs


Spørgsmål nr. 6 fra Folketingets Retsudvalg om forslag til lov om ændring af færdselsloven (Alkoholkoncentration i udåndingsluft, nulgrænse for euforiserende stoffer m.v.) (L 180):

 

”Ministeren bedes uddybende kommentere høringssvaret fra Advokatrådet for så vidt angår den del, som vedrører domsmænds deltagelse i færdselssager, herunder bedes ministeren punkt for punkt forholde sig til de enkelte punkter i høringssvaret.”

 

Svar:

 

Advokatrådet anfører i høringssvaret, at man ved afgørelsen af, om domsmænd bør deltage i de omhandlede færdselssager, bør lægge vægt på, at en ubetinget frakendelse af førerretten kan være en meget indgribende sanktion, og at der kan være anledning til at vurdere, om der foreligger formildende omstændigheder, som kan begrunde en mildere sanktion.

 

Som anført i lovforslagets bemærkninger og den kommenterede høringsoversigt finder Justitsministeriet, at der bør lægges vægt på, at de pågældende sager afgøres efter faste retningslinjer på baggrund af en forholdsvis enkel bevisførelse, og at den tvivl, der vil kunne opstå i forbindelse med bevisførelsen, i almindelighed vil være af meget teknisk karakter.

 

Justitsministeriet er enig i, at ubetinget frakendelse af førerretten kan være en indgribende sanktion for den tiltalte, og at der i nogle sager kan være anledning til at tage stilling til, om der foreligger særligt formildende omstændigheder. Efter Justitsministeriets opfattelse bør der imidlertid ikke lægges afgørende vægt på dette ved vurderingen af, om domsmænd bør medvirke, og som nævnt i lovforslagets bemærkninger og i den kommenterede høringsoversigt behandles en række færdselssager allerede efter gældende ret uden medvirken af domsmænd, selv om der også her kan blive spørgsmål om ubetinget frakendelse af førerretten. Dette gælder f.eks. sager om spirituskørsel, jf. færdselslovens § 119, stk. 3, nr. 3.