Familiestyrelsen

Stormgade 2 - 6  

1470  København K

 


Vedrørende høring over udkast til forslag om dagtilbudslov.

 

Familiestyrelsen har i brev af 23. november 2006 anmodet om Ankestyrelsens eventuelle bemærkninger til ovennævnte udkast til lovforslag.

 

Ankestyrelsen har følgende bemærkninger til udkastet:

 

Til lovforslaget:

 

Til § 43, stk. 2:

Ankestyrelsen finder, at det kunne være hensigtsmæssigt – også af hensyn til borgerne, at det i bestemmelsen præciseres, at det er efter bestemmelserne i retssikkerhedslovens kapitel 10, at opholdskommunens afgørelser kan påklages.

 

Til § 63, stk. 2:

Der henvises i det hele til Ankestyrelsens bemærkninger til § 43, stk. 2.

 

Til § 74, stk. 2:

Der henvises i det hele til Ankestyrelsens bemærkninger til § 43, stk. 2.

 

Til § 83, stk. 2:

Der henvises i det hele til Ankestyrelsens bemærkninger til § 43, stk. 2.

 

Til § 95:

Ankestyrelsen har noteret sig, at klageadgangen til det sociale nævn (og Ankestyrelsen) med denne bestemmelse er indskrænket i forhold til, hvad der efter serviceloven gælder i dag. Det følger således af nugældende servicelovs § 121 – ny servicelovs § 166, at der er klageadgang til det sociale nævn (og Ankestyrelsen), medmindre andet er fastsat i serviceloven eller i retssikkerhedsloven.

 

Med indførelsen af dagtilbudslovens § 95 ses de sociale klageinstansers kompetence at blive begrænset til spørgsmål vedrørende søskende- og fripladstilskud. Den generelle klageadgang på servicelovens område, der gælder i dag, som indenfor rammerne af retssikkerhedslovens regler om klagesagsbehandling muliggør efterprøvelse af lovfortolkning og administrative skøn, ses således at blive ændret.

 

Efter Ankestyrelsens opfattelse vil de sociale klageinstansers nugældende mulighed for efterprøvelse af spørgsmål om lovfortolkning og administrativ skønsudøvelse blive afskåret på dagtilbudslovens område.

 

Til de generelle bemærkninger til lovforslaget:

 

Til afsnit 2.7:

Ankestyrelsen finder, jf. i det hele ovenfor under bemærkningerne til lovforslagets § 95, at der er tale om en ændret klageadgang og ikke en tydeliggørelse.

 

Til afsnit 3.7:

Der henvises i det hele til Ankestyrelsens bemærkninger til afsnit 2.7.

 

Til de specielle bemærkninger til lovforslaget:

 

Til bemærkningerne til § 95:

Ankestyrelsen finder ikke, jf. i det hele ovenfor, at dagtilbudslovens § 95 er i overensstemmelse med gældende praksis

 

 

 

Venlig hilsen

 

 

Tina Hansen