Beskæftigelsesministerens besvarelse af spørgsmål nr. 6 af 2. februar 2007 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg (L 104).

Text Box: Februar 2007
Vores sag:
06-19-0120


Spørgsmål nr. 6:

”Hvad er baggrunden for, at det foreslås, at kommunerne skal have samme mulighed for at indhente oplysninger om personer der modtager sociale ydelser, som Arbejdsdirektoratet hidtil har haft for så vidt angår dagpengemodtagere og efterlønsmodtagere med henblik på kontrol, herunder registersamkøring. Spørgsmålet er stillet i lyset af, at kommunernes kompetenceområde dækker betydelig bredere end arbejdsløshedskasserne.”

 

Svar:

Det er vigtigt, at der er en høj tillid til velfærdssamfundet, og denne tillid må ikke undermineres, fordi der kan snydes med ydelserne, uanset om ydelserne udbetales af arbejdsløshedskassen eller kommunen. Kommunerne skal derfor have de nødvendige kontrolredskaber, så de kan kontrollere, om der sker fejludbetaling af de sociale ydelser.

 

Mulighederne for at kontrollere er gennem årene blevet bedre og bedre, og det er på tide, at kommunerne får de samme muligheder for at indhente oplysninger om personer, der modtager sociale ydelser, som Arbejdsdirektoratet har for så vidt angår dagpengemodtagere og efterlønsmodtagere.

 

Det er korrekt, at kommunernes kompetenceområde dækker bredere end arbejdsløshedskasserne, men det er vigtig at holde sig for øje, at det alene er de oplysninger, som er nødvendige for, at kommunerne kan varetage deres opgaver i forhold til beskæftigelses- og integrationslovgivningen, som kommunen kan indhente med de foreslåede bestemmelser i lovforslaget.