Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Christiansborg

1240 København K

  
 

Den 30. januar 2007

Sagsnr.: 5641

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 24. januar 2007 udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 7:

 

”Ministeren bedes kommentere det materiale udvalget har modtaget under Dansk Skovforenings foretræde for udvalget den 24/1-07, jf. L 102- bilag 7.”

 

Endeligt svar:

 

Som det fremgår af min besvarelse af spørgsmål 1, har jeg holdt møde med Dansk Skovforening om skovbrugets placering i Landdistriktsprogrammet.

 

Indledningsvis vil jeg gøre opmærksom på, at landdistriktsprogrammet i et vist omfang bidrager til at finansiere elementer i såvel regeringen landbrugspolitik som regeringens skovpolitik. Samtidig er der dog en række aktiviteter uden for programmet, som relaterer sig til de af Dansk Skovforening rejste spørgsmål.

 

Jeg vil samtidig henvise til min besvarelse af spørgsmål 2, hvoraf det fremgår, at ”Skovbruget er omfattet af Landdistriktsprogrammet for så vidt angår ordningen med tilskud til skovtilplantning og ordningen med støtte til kompetenceudviklingsaktiviteter og vidensformidling. Skovområdet er endvidere omfattet af foranstaltningerne om støtte til fremme af turisme i landdistrikterne samt bevarelse og opgradering af landdistrikternes natur- og kulturarv. Derudover er skovområdet fuldt ud omfattet af de aktiviteter, der henhører under de lokale aktivitetsgrupper.”

 

Rammen for Landdistriktsprogrammet for 2007 og 2008 fremgår af den aftale, der er indgået mellem regeringen og Dansk Folkeparti den 15. november 2006, og som er sendt til Fødevareudvalget den 28. november 2006. Aftalen fastlægger budgettet for Landdistriktsprogrammet for 2007 og 2008 samt for de enkelte indsatsområder. Innovation i skovbruget er ikke omfattet af nævnte aftale og er heller ikke nævnt i lovforslaget.

 

På baggrund af Dansk Skovforenings henvendelse og den drøftelse jeg havde med foreningen den 30. januar 2007, er jeg indstillet på, at skovbruget på lige fod med jordbruget skal kunne søge om midler til innovation under Landdistriktsprogrammets akse 1. Jeg vil derfor sikre, at lovforslaget tilpasses i overensstemmelse hermed.

Jeg har ligeledes på mødet med Skovforeningen præciseret, at landbrugsarealer på skovarealer, som udgangspunkt kan modtage MB tilskud i lighed med 2006, og at skovarealer vil kunne indgå i miljø- og naturprojekter under akse 2.

 

For så vidt angår de af Dansk Skovforening rejste ønsker vedrørende skovrejsning skal jeg gøre opmærksom på, at der er afsat 24 mio. kr. til skovrejsning inden for skovrejsningsområdet. Der er ikke inden for budgettet af den indgåede aftale afsat midler til skovrejsning uden for skovrejsningsområder.

Endeligt vil jeg gøre opmærksom på, at der under Landdistriktsprogrammet er afsat 95,0 mio. kr. til de lokale aktionsgruppers aktiviteter. Disse midler kan også anvendes til skovaktiviteter.

 

 

 

Hans Chr. Schmidt

 

 

                                                                          / Peter Lund Andersen