J.nr. 001-00265

 

 

  

Den 25. juni 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 7 (B21) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 7

Med hvilken begrundelse vil regeringen have udformet kravene til offentlige indkøb af kontormøbler således, at miljøkravene først skal gælde fra 2. år af rammekontraktens løbetid?

 

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Steen Gade (SF)

 

 

Svar

Miljøministeriet har bidraget med en række miljøkrav i forbindelse med Finansministeriets udbud af en forpligtende indkøbsaftale om kontormøbler, inventar, tilbehør og tilknyttede serviceydelser. Kravene er indarbejdet som minimumskrav, hvormed alle leverandører skal opfylde disse.

 

Hovedparten af de miljøkrav, der er indarbejdet i Finansministeriets indkøbsaftale om kontormøbler, gælder derfor fra kontraktindgåelsen med de tre leverandører på Rammekontrakten. Dette gælder miljøkrav som eksempelvis krav til formaldehydafgivelse, brug af lakker uden organiske opløsningsmidler, alle produkter og komponentdele uden indhold af pvc, plastmaterialer uden tilsatte stoffer baseret på bly, kadmium, kviksølv og organotin, metaldele med affedtning uden brug af organiske opløsningsmidler, alle større metaldele og deres overfladebehandling skal være fri for kadmium, nikkel, krom og bly, krav til brandhæmmere til tekstil og polsterskum, til opskumning uden brug af CFC, HCFC, HFC og methylenklorid m.fl.

 

For brugen af lovligt træ blev der fastlagt følgende bestemmelse: ”Leverandøren bør fra 2. år i Rammekontraktens løbetid sikre, at træ og træbaseret materiale til fremstilling af møbler omfattet af denne aftale, hidrører fra lovligt produceret træ.” Bestemmelsen blev fastlagt på denne måde, fordi det blev vurderet, at der ikke var grundlag i markedet for at skærpe kravene yderligere i denne første udbudsrunde, men samtidig var det et ønske, at sende klare signaler til markedet om fremtidens krav – med henblik på, at stimulere den nødvendige omstilling i markedet.

 

Miljøministeriet og herunder Skov- og Naturstyrelsen arbejder i tråd hermed på forskellige initiativer til modning af træmarkedet gennem dialog, vejledninger og seminarer om lovligt og bæredygtigt fældet træ, således at der kan stilles skærpede krav herom ved kommende udbud af træbaserede varer, herunder også ved genudbuddet af kontormøbler. Sigtelinien er, at der vil blive fastlagt minimumskrav om lovligt træ overalt, hvor det er muligt ligesom udbudsvilkår for bæredygtighed i stigende grad vil blive indarbejdet.

 

Som bekendt opfordrede Miljø- og Planlægningsudvalget i beretning over B17 / 2006 til, at jeg fremskynder tilvejebringelsen af grundlaget for en nærmere vurdering af, om træ er faldet lovligt eller ulovligt i oprindelseslandet, og når dette grundlag foreligger, at arbejde for et forbud mod ulovligt træ.

 

Jeg finder, at disse udbudsrunder og den omtalte vejledning og dialog yder et værdifuldt bidrag til overvejelserne, og det styrker grundlaget for at vurdere behov og muligheder for eventuelle stramninger i den offentlige indkøbspolitik eller i den generelle regulering.