Departementet

 

J.nr. MST-103-00019

 

 

  

Den 10. januar 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål 5 (B 21) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg den 28. november 2006.

 

 

Spørgsmål 5

”Ministeren bedes oplyse, om der stilles krav om brug af certificeret træ i den nye kommende statslige aftale om køb af kontormøbler?”

 

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Steen Gade (SF)

 

 

Svar

Jeg har forelagt spørgsmålet for Finansministeriet, som oplyser følgende:

 

”Finansministeriets Indkøbssekretariat har på statens vegne gennemført udbud af det statslige indkøb på fire indkøbsområder, herunder kontormøbler. Udbuddene er gennemført i samarbejde med Statens og Kommunernes Indkøbs Service A/S, som har haft en særlig miljørådgiver tilknyttet arbejdet med de fire udbud.

 

Statens udbud af kontormøbler indeholder følgende bestemmelser vedrørende lovligt produceret træ og certificeret træ:

1.             Leverandøren bør fra 2. Ã¥r i Rammekontraktens løbetid sikre, at træ og træbaseret materiale til fremstilling af møbler omfattet af denne aftale, hidrører fra lovligt produceret træ. Ved lovligt produceret træ forstÃ¥s træ, som er fældet og produceret under respekt af relevante love i de lande, hvor træet er fældet samt – for træarter omfattet af CITES – at reglerne for handel med disse arter er overholdt.

2.             Miljøministeriet vejleder om indkøb af lovligt og bæredygtigt produceret træ, herunder om hvilke certificerings- og miljømærkeordninger, der anses som tilstrækkelige garanter for lovligt produceret træ. Desuden vejledes om alternativ dokumentation. Følgende certificeringsordninger og andre med lignende indhold er pt. forlods vurderet til at opfylde lovlighedskravet:

a) CSA (Canadian Standard Association)

b) FSC (Forest Stewardship Council)

c) MTCC (Malaysian Timber Certification Council)

d) PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes)

e) SFI (Sustainable Forest Initiative).

Lovlighed kan dokumenteres ved at benytte træ, der er certificeret efter en af de nævnte ordninger, eller i form af alternativ dokumentation, som vil blive vurderet fra sag til sag.

 

Møbelbranchen som helhed anvender ikke disse certificeringer i dag. Det har derfor været vurderingen, at et minimumskrav herom ville have pålagt møbelvirksomhederne forholdsvis store byrder – ikke mindst nye og mindre virksomheder.

Finansministeriet og Miljøministeriet vil i fællesskab arbejde for, at møbelbranchen modnes til, at brug af lovlig produceret træ kan fremsættes som et minimumskrav i kontormøbelaftalen, når denne genudbydes.

Bestemmelserne i det netop gennemførte udbud vurderes at være et væsentligt element i denne modning.”