Departementet

 

J.nr. MST-103-00019

 

 

  

Den

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål 4 (B 21) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg den 28. november 2006.

 

 

Spørgsmål 4

”Ministeren bedes oplyse, om der stilles krav om, at der ikke må bruges brommerede flammehæmmere i PC'ere og andet IT-udstyr i de nye indkøbsaftaler?”

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Steen Gade (SF)

 

Svar

Ved udbuddet af de statslige indkøbsaftaler for computere samt printere og multifunktionskopimaskiner er der, ifølge oplysninger fra Finansministeriet, stillet krav om, at disse skal overholde reglerne i EU’s RoHS-direktiv om begrænsning af anvendelsen af visse farlige stoffer i elektrisk og elektronisk udstyr.

 

RoHS-direktivet indeholder forbud mod en række stoffer fra 1. juli 2006, bl.a. to grupper af brommerede flammehæmmere, PBB (polybromerede biphenyler) og BDE (polybromerede diphenylethere). Disse stofgrupper omfatter størstedelen af de tidligere anvendte brommerede flammehæmmere.

 

Hvad angår deca-BDE har Kommissionen imidlertid truffet beslutning om at udskyde forbuddet. Danmark og EU-Parlamentet har anlagt sag ved EF-domstolen med krav om, at Kommissionens beslutning annulleres. Ifølge en fortolkning fra Kommissionen gælder udskydelsen dog kun deca-BDE, som ikke er forurenet med andre forbudte brommerede flammehæmmere, og hidtil har der erfaringsmæssigt været forureninger i en del fabrikater af deca-BDE.

 

Der pågår i EU risikovurdering af to andre brommerede flammehæmmere, som anvendes i større omfang. Når vurderingerne er afsluttede, vil der blive taget stilling til eventuel EU-regulering af disse stoffer.

 

Herudover findes en række mindre anvendte brommerede flammehæmmere, hvor der mangler viden om miljø- og sundhedseffekten. EU’s ny kemikalieregulering REACH vil medføre større viden om en række af disse stoffer.Â