Folketingets Boligudvalg Dato: 6. december 2005 Under  henvisning  til  Folketingets  Boligudvalgs  brev  af  22.  november 2005   følger   her med   –    i   5   eksemplarer   –    socialministerens   svar   på spørgsmål nr.    8  ad forslag til lov om ændring af lov om almene bol  iger m.v., lov om leje af almene boliger, lov om midlertidig regulering af bo- ligforholdene,  lov  om  byfornyelse  og  udvikling  af  byer,  lov  om  ind- komstbeskatning  af  aktieselskaber  m.v.  og  lov  om  påligningen  af  in d- komstskat til staten (Den almene sektors midler og indsatsen mod ghet- toisering) (L 70). Eva Kjer Hansen /Pia Mørch Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail [email protected] pel/ J.nr. D-5211-80
Besvarelse  af  Folketingets  Boligudvalgs  spørgsmål  8  af  22  .  november 2005 ad forslag til lov om ændring af lov om almene bol  iger m.v., lov om leje af almene boliger, lov om midlertidig regulering af boligforholdene, lov om byfornyelse og udvikling af byer, lov om indkomstbeskatning af aktieselskaber  m.v.  og  lov  om  påli gningen  af  indkomstskat  til  staten (Den almene sektors midler og indsatsen mod ghettoisering) (L 70) Spørgsmål nr.   8: ” Ministeren bedes fremsende kommissoriet for det udredningsarbejde aftale- partierne har aftalt at iværksætte, når dette foreligger.” Svar: Der vedlægges kommissorium for arbejdsgruppen vedr. fremtidspe  rspektiver for en mere selvbærende almen sektor  .
3 Kommissorium for arbejdsgruppen vedr. fremtidsperspektiver for en mere selvbærende almen sektor Som led i boligaftalen af 4. november 2005 mellem regeringen, Dansk Fol- keparti og Det Radikale Venstre om den almene sektors midler og indsatsen mod ghettoisering er det aftalt, at der skal gennemføres et udredningsarbejde med henblik på at skabe et grundlag for fastlæggelsen af den fremtidige a   n- vendelse og styring af den almene sektors midler. Formålet med udredningsarbejdet er at analysere mulighederne for fortsat at øge den almene se ktors selvfinansiering, herunder at analysere mulighederne for  at  føre  den  almene  sektor  helt  eller  delvist  ove r  i  en  økonomisk  mere selvbærende  konstruktion.  I  udredningsarbejdet  skal  udenlandske,  herunder svenske og hollandske, erfaringer inddrages og den fremtidige balance mel- lem anvendelsen af sektorens midler til nybyggeri, renovering og andre ind- satser i det eksisterende byggeri skal belyses. Analysearbejdet vil blandt andet skulle omfatte følgende elementer: Analysere udviklingen i beboersammensætningen i den almene se  k- tor Analyse af det aktuelle og det fremtidige økonomiske råderum i den almene sektor lokalt og centralt, herunder fordelingen af midler i di- spositionsfondene på tværs af boligorganisationer Analysere det fremtidige behov for nybyggeri, renovering og sociale foranstaltninger m.v. samt udgifterne hertil Opstille modeller for en økonomisk mere se lvbærende almen sektor, herunder forskellige modeller for finansiering og huslejefastsættelse i det almene nybyggeri Opstille modeller hvor beboerbetalingen på de bagvedliggende lån i nybyggeriet i højere grad kan påvirkes af ændringer i renteniveauet Overveje behovet og mulighederne for en målretning af det støttede byggeri Overveje forenkling af pengestrømmene i den almene sektor Analysere  de  økonomiske  konsekvenser  af  de  opstillede  modeller m.v. Udvalget  skal  skitsere  modeller  for en  modernisering  af  den  almene  sektor som bl.a. understøtter gennemsigtighed i og forenkling af pengestrømmene i sektoren. Et hovedformål er at fremme tilgængeligheden og styrke muligh   e- den for en øget andel af ressourcestærke lejere. Der nedsættes en tværministeriel arbejdsgru ppe med deltagelse af Socialmi- nisteriet,  Finansministeriet,  Økonomi  -  og  Erhvervsministeriet  samt  Inden- rigs - og Sundhedsministeriet. Formandskab og sekretariat varetages af Soci- alministeriet. Udvalget aflægger ra  pport inden den 1. juli 2006.
4 Der etableres en følgegruppe med repræsentanter for boligorganisationerne, kommunerne, lejerne og faglig ekspertise. Følg egruppen inddrages løbende i udvalgets arbejde. Udvalget gennemfører en ekstern høring før færdiggøre lse af den endelige rapport.