J.nr. M 3034-0280

 

Den 22. maj 2006

 

 

 

 

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 20 (L 214) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg den 18. maj 2006.

 

Spørgsmål 20:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 17. maj 2006 fra Dansk Autogenbrug.

 

Svar:

Dansk Autogenbrug har fremsendt et summary (referat) af et møde afholdt den 4. maj 2006 med deltagelse af EGARA og Kommissionen. Summaryet er udarbejdet af EGARA som er en fælleseuropæisk sammenslutning af 14 nationale ophuggerorganisationer.

 

Af summaryet fremgår det ikke, at vi i Danmark allerede i 2000 gennemførte regelsættet om betaling af miljøbidrag og udbetaling af godtgørelse i forbindelse med ophugning og skrotning af biler.

 

Dette regelsæt sikrer, at direktivets bestemmelse om at vi skal træffe de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at afleveringen af et udtjent køretøj til en godkendt behandlingsvirksomhed kan ske uden omkostninger for den sidste indehaver og/eller ejer, hvis bilen ikke har en markedsværdi, eller denne er negativ.

 

Dette gælder både før og efter indførelsen af producentansvaret.

 

Endvidere fremgår det ikke af det fremsendte summary at producentansvaret kan gennemføres på to måder.

 

I summaryet er anført, at producentansvaret skal gennemføres ved fastsættelse af regler om, at producenterne skal betale alle eller en betydelig del af udgifterne ved ovennævnte foranstaltning. Men det fremgår ikke, at producentansvaret kan gennemføres ved at fastsætte regler om, at producenter og importører skal tage udtjente biler tilbage uden omkostninger for sidste ejer eller ihændehaver.

 

Med lovforslaget vælges den model, hvor producenter og importører pålægges at tage udtjente biler tilbage.