Bilag til forsvarsministerens

skrivelse af 11. maj 2006

(L 210)

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål nr. 3:

”Hvordan vil ministeren sikre, at der ikke slækkes på (dyre) sikkerhedsforanstaltninger som følge af et øget fokus på konkurrence og markedskræfter?”

 

Svar:

Ifølge gældende lodslov foretages kontrollen med lodsningernes kvalitet, herunder lodsernes kvalifikationer, lodsernes opretholdelse af lokalkendskab, efteruddannelse mv. og overholdelse af arbejds- og hviletider af farvandsdirektøren - i praksis i vid udstrækning med bistand af lodsformændene. Kravene til lodsfartøjernes indretning og udrustning fastsættes af Søfartsstyrelsen.

 

Efter lodslovsforslaget vil der blive etableret et særligt lodstilsyn, som vil være uafhængigt af såvel det statslige lodsvæsen som private lodserier. Dette lodstilsyn vil inden udstedelse af et lodscertifikat bl.a. kontrollere ansøgerens kvalifikationer og helbredserklæringer samt afholde en egnethedsprøve i lokalkendskab i området. Lodstilsynet vil endvidere fastsætte kravene til lodseriernes egenkontrol med bl.a. overholdelse af arbejds- og hviletidsbestemmelser, lodsernes opretholdelse af lokalkendskab, opretholdelse af nødvendige kvalifikationer, samt foretage stikprøvevis kontrol.

 

Kravene til lodsfartøjernes indretning og udrustning berøres ikke af lodslovsforslaget og vil fortsat blive fastsat af Søfartsstyrelsen.