Bilag til forsvarsministerens

skrivelse af 11. maj 2006

(L 210)

 

 

 

 

Spørgsmål nr. 11:

”Er lodstaksterne på de mindre havne og lokale danske farvande i dag selvbærende? Er de udtryk for dækning af de reelle omkostninger for Statens Lodsvæsen?”

 

Svar:

Lodsvæsenets nuværende økonomisystem kan dokumentere, at lodsvæsenet samlet set er selvbærende. Derimod kan lodsvæsenets økonomisystem ikke generelt dokumentere, om en enkelt lodsning eller en kombination af lodsninger i en bestemt havn eller i et bestemt farvand er selvbærende. Dette skyldes, at økonomisystemet i øjeblikket ikke har indbygget en mulighed for entydigt at henføre alle relevante omkostninger til en bestemt lodsning. Uanset dette forhold kan økonomisystemet dog i nogle tilfælde – under de relevante forudsætninger – sandsynliggøre, at lodstaksterne på de mindre havne og i visse lokale farvande ikke i alle tilfælde er selvbærende. Det bemærkes i denne forbindelse, at Farvandsvæsenet for tiden samarbejder med et konsulentfirma om at udvikle økonomisystemet bl.a. med henblik på, at dette skal kunne fastlægge de samlede omkostninger ved hver enkelt lodsning, jf. svaret på spørgsmål 6 ovenfor.

 

Med hensyn til sidste del af spørgsmålet kan det oplyses, at lodstaksterne ikke er direkte udtryk for dækning af de reelle omkostninger for lodsvæsenet for den enkelte lodsning. I stedet afhænger betalingen efter gældende lodslov for den enkelte lodsning af lodsningens art, skibets størrelse og dybgang, lodsningens længde og varighed samt farvandets beskaffenhed. Dermed er lodstaksterne ikke beregnet på baggrund af produktionsomkostningerne ved den enkelte lodsning. Det bemærkes, at forsvarsministeren i henhold til den gældende lodslov er bemyndiget til at regulere lodstaksterne. Dette indebærer, at forsvarsministeren opjusterer lodstaksterne, hvis lodsvæsenet samlet set har underskud, og reducerer dem, hvis lodsvæsenet har overskud. Dermed er lodstaksterne indirekte udtryk for, at lodsvæsenets reelle omkostninger under ét bliver dækket uden, at der opsamles et overskud, der ikke forventes anvendt til drift eller investeringer. Det skal i den sammenhæng bemærkes, at lodstaksterne de seneste år i flere tempi er nedsat med som hovedregel i alt 10 %.