Bilag til forsvarsministerens

skrivelse af 11. maj 2006

(L 210)

 

 

 

 

Spørgsmål nr. 10:

”Hvorfor skal kommende private lodserier ikke være med til at bære det beredskab pålægges den forsyningspligt, der skal sikre, at skibene kan få lods?”

 

Svar:

Hensigten med lovforslaget er – på baggrund af Konkurrencerådets udtalelse af 26. november 2003 – gennem en liberalisering at udsætte de enkelte lodsninger for konkurrence for derved at opnå lavere priser på lodsning. Konkurrencerådet fandt, at skibe ”både skal kunne rekvirere lods hos lodsvæsenet eller hos konkurrerende udbydere, der opfylder lovens uddannelseskrav og krav til udøvelse af lodsvirksomhed.” På denne baggrund er der i lovforslaget åbnet mulighed for, at enhver, der er i besiddelse af et gyldigt lodscertifikat, kan varetage de lodsninger, som certifikatet giver adgang til.

 

Konkurrencerådet anbefalede i ovennævnte udtalelse, at forsyningspligten skulle finansieres ved en afgift på alle lodsninger. Lodslovsudvalget anbefalede i sin betænkning af 20. december 2004, at forsyningspligten skulle finansieres ved en afgift på alle regionallodsninger. Ifølge det lovforslag, som den 24. januar 2006 blev sendt i høring hos myndigheder og interessenter, skulle finansieringen i overensstemmelse med Lodslovsudvalgets anbefaling ske ved en afgift på alle regionallodsninger.

 

I deres høringssvar udtalte Danske Havne og Foreningen af Havnefogeder i Danmark, at de fandt, at en sådan afgift ville være i strid med regeringens skatte- og afgiftsstop. Ved behandlingen af lovforslaget efter høringsrunden vurderede Forsvarsministeriet, at hvis det statslige lodsvæsen kunne bevare den hidtidige mulighed for at finansiere eventuelle underskudsgivende lodsninger fra andre overskudsgivende aktiviteter eller fra hensættelser, ville det fortsat være muligt at opfylde forudsætningen om, at de tre overordnede mål for lodsvæsenet - forsynings­sikkerhed, selvfinansiering og kvalitet - opretholdes. Der vil således ikke være behov for at pålægge private lodserier en forsyningspligt.