Dato:           

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2006-1130-21

Sagsbeh.:   KWO

Fil-navn:       Dokument 1

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 1 (L173), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 7. april 2006

 

Spørgsmål 1:

"Kan ministeren bekræfte, at det for visse faggrupper er en betingelse for opnåelse af autorisation/registrering, at den pågældende er registreret som medlem af en brancheforening, og er dette i bekræftende fald ikke i strid med de foreslåede ophævelser af eksklusivbestemmelser og krav om foreningsmedlemsskab".

 

Svar:

”Den frivillige registreringsordning for alternative behandlere, som blev indført i 2004 med Lov om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere (den såkaldte RAB-ordning) indebærer, at foreninger for alternative behandlere kan ansøge indenrigs- og sundhedsministeren om godkendelse til at kunne registrere de medlemmer, som opfylder visse basale uddannelseskrav og som ønsker at være omfattet af registreringsordningen.

 

Regeringens lovforslag (L173) ophæver eksklusivbestemmer og krav om foreningsmedlemsskab for sundhedspersoner, der driver praksis for den offentlige sygesikring i henhold til en overenskomst indgået i medfør af § 227 i sundhedsloven. Lovforslaget om ophævelse af eksklusivbestemmelserne omfatter således ikke alternative behandlere, herunder alternative behandlere, som på frivillig basis har tilsluttet sig registreringsordningen, idet disse behandlere ikke driver praksis i henhold til en overenskomst indgået i medfør af sundhedslovens § 227.

 

Alternative behandlere, der ikke opfylder kravene eller ikke ønsker at være omfattet af registreringsordningen, kan fortsat udøve alternativ behandling. Registreringsordningen er således ikke i strid med forslaget om ophævelse af eksklusivbestemmelser og krav om foreningsmedlemskab i praksissektoren.”