L 203 Forslag til lov om ændring af lov om merværdiafgift og lov om afgift af lønsum m.v.

(Ophævelse af visse momsfritagelser og øget lønsumsafgift for den finansielle sektor m.v.).

Af: Skatteminister Kristian Jensen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 22-04-2009
1. behandlet / henvist til udvalg 30-04-2009
Betænkning afgivet 18-05-2009
2. behandlet/direkte til 3. behandling 26-05-2009
3. behandlet, vedtaget 28-05-2009
Ministerområde:
Skatteministeriet
Resumé:
Lovforslaget var en del af udmøntningen på Skatteministeriets område af aftalen af 1. marts 2009 mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti om "Forårspakke 2.0 - Vækst, klima, lavere skat".
Loven indeholder følgende ændringer:
- Ophævelse af momsfritagelsen for levering af fast ejendom. Virksomheder skal herefter opkræve moms ved salg af nye bygninger med eller uden tilhørende jord og af byggegrunde samt ved salg af særskilt leveret bebyggede grunde.
- Ophævelse af momsfritagelsen for rejsebureauvirksomhed og turistkontorers oplysningsvirksomhed m.v. og for administration af fast ejendom. Samtidig med indførelsen af momspligt bliver disse virksomheder fritaget for at betale lønsumsafgift.
- En forhøjelse af lønsumsafgiften for den finansielle sektor fra 9,13 pct. til 10,5 pct.
Loven har tillige til formål at foretage en forenkling af frivillig momsregistrering for udlejning af fast ejendom. Dette element er ikke en del af forårspakke 2.0, men stammer fra Skatteministeriets systematiske regelforenkling på baggrund af AMVAB-målingen (Aktivitetsbaseret Måling af Virksomhedernes Administrative Byrder) af Skatteministeriets lovgivning.
Endvidere medfører loven en forenkling af den frivillige momsregistrering for udlejning af fast ejendom til erhvervsformål, idet kravet om indhentelse af samtykke fra de enkelte erhvervslejere ophæves.
Afstemning:
Lovforslaget vedtages med 59 stemmer (V, DF og KF) mod 3 (EL og LA); 48 (S, SF og RV) stemte hverken for eller imod.
Sambehandlet med: