L 164 Forslag til lov om ændring af SU-loven.

(Reform af SU-systemet på det videregående uddannelsesområde).

Af: Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund
Udvalg: Uddannelses- og Forskningsudvalget
Samling: 2023-24
Status: 1. beh./Henvist til udvalg

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 24-04-2024
1. behandlet / henvist til udvalg 08-05-2024
Ministerområde:
Uddannelses- og Forskningsministeriet
Resumé:
Lovforslaget udmønter aftale om en ny su-reform for de videregående uddannelser, indgået af regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti den 18. december 2023.

Med lovforslaget foreslås det, at den maksimale ramme for su-stipendier til videregående og privat uddannelse fastsættes til 58 klip. Det giver de uddannelsessøgende mulighed for at modtage stipendier i op til 5 studieår til videregående eller privat uddannelse.

Samtidig foreslås det, at der til den enkelte videregående eller private uddannelse gives su-stipendier til den normerede uddannelsestid.

Endvidere lægges der med lovforslaget op til, at muligheden for at modtage slutlån i op til 2 år, svarende til 24 måneder, udvides til at gælde for alle uddannelsessøgende.

Endelig foreslås det, at rammen på 58 klip udvides med 12 klip for uddannelsessøgende, der modtager stipendium som tillæg, fordi de på grund af varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse har betydelige begrænsninger i evnen til at påtage sig erhvervsarbejde (su-handicaptillæg) eller modtager stipendium som tillæg som enlige forsørgere (forsørgertillæg til enlige). Tilsvarende udvides støttetiden til den enkelte uddannelse, hvortil der modtages stipendium som tillæg, med 12 klip for disse uddannelsessøgende. Modtagerne af su-handicaptillæg får derudover mulighed for en mere fleksibel tilrettelæggelse af deres uddannelsesforløb.

De i lovforslaget foreslåede initiativer er omfattet af su-forliget (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance). Da der ikke er opbakning til su-reformen i forligskredsen, opsagde regeringen su-forliget den 18. december 2023 med virkning fra næste valg. Der lægges således op til, at de nye regler først skal træde i kraft efter et Folketingsvalg, hvorfor det foreslås, at loven skal træde i kraft den 1. december 2026, og at den skal have virkning for tildeling af su for januar 2027 eller senere for uddannelsessøgende, der påbegynder en ny videregående eller privat uddannelse den 1. juli 2025 eller senere.